Η Κούβα νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα

Η Κούβα νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα
Photo: pixabay.com
Tου Marco Quiroz-Gutierrez

Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε την Πέμπτη στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι θα αναγνωρίσει και θα ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα για πληρωμές στο νησιωτικό κράτος.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε την Παρασκευή ότι συντάσσει νομοθεσία για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές και την έκδοση αδειών για παρόχους υπηρεσιών που συνδέονται με εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αυστηροποίησε τους κανόνες του εμπάργκο και ο πρόεδρος Μπάιντεν αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση της Κούβας είναι πιο δύσκολο για τους πολίτες να χρησιμοποιούν δολάρια ΗΠΑ για αγορές. Επειδή το κρυπτονόμισμα είναι ψηφιακό και δεν συνδέεται με καμία χώρα ή κυβέρνηση, οι τεχνολογικά έμπειροι Κουβανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το κρυπτονόμισμα για να παρακάμψουν τους κυβερνητικούς κανονισμούς.

Η Κούβα δεν είναι η μόνη χώρα που πειραματίζεται με τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Πολιτικοί σε διάφορες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Παραγουάη, το Μεξικό και ο Παναμάς, έχουν εκφράσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ευρύτερη ενσωμάτωση του κρυπτονομίσματος στις χώρες τους.

Τον επόμενο μήνα, το Ελ Σαλβαδόρ θα υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα μαζί με το κύριο νόμισμά του, το δολάριο ΗΠΑ.