Η Λαγκάρντ στο στόχαστρο: Συνδικάτα κατηγορούν την ΕΚΤ για περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων
- 12/05/2025, 11:15
- SHARE

Δύο από τα ισχυρότερα συνδικάτα της Ευρώπης κατηγορούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα στο ίδρυμα της Φρανκφούρτης, κλιμακώνοντας μια μακρόχρονη και έντονη αντιπαράθεση γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.
Η τελευταία σύγκρουση αφορά αλλαγές που προτείνει η ηγεσία της ΕΚΤ στο συμβούλιο εργαζομένων της τράπεζας – μια επιδραστική ομάδα εκλεγμένων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα λεγόμενα Betriebsräte απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους ώστε να αφιερώνονται πλήρως στην εκπροσώπηση των συμφερόντων του προσωπικού, διατηρώντας παράλληλα τον μισθό τους. Τα νομικά προνόμια και η προστασία αυτών των συμβουλίων είναι κατοχυρωμένα στη γερμανική νομοθεσία εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Με βάση τις προτάσεις της ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εργαζομένων θα επιτρέπεται να αφιερώνει μόνο το 75% του χρόνου του στην εκπροσώπηση του προσωπικού, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να αφιερώνουν μόλις το 50% του χρόνου τους – με το υπόλοιπο να αφορά στα κανονικά τους καθήκοντα.
Δεδομένου του βάρους που έχουν αυτά τα όργανα στις γερμανικές επιχειρήσεις και θεσμούς, συνδικάτα και μέλη συμβουλίων εργαζομένων αντιδρούν σθεναρά. Σε εσωτερικό υπόμνημα που περιήλθεν εις γνώσιν της εφημερίδας Financial Times, η ηγεσία της ΕΚΤ κατηγορείται ότι επιχειρεί να «περιορίσει την ικανότητα των εκπροσώπων του προσωπικού να εργάζονται προς όφελος του προσωπικού».
Η διαμάχη σηματοδοτεί μια νέα φάση επιδείνωσης στις σχέσεις της ηγεσίας της ΕΚΤ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σχέσεις που κατά το παρελθόν έχουν οδηγήσει σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και σειρά δικαστικών υποθέσεων.
Λόγω της ιδιαίτερης νομικής φύσης της ΕΚΤ ως ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού, οι εκπρόσωποι του προσωπικού στην τράπεζα έχουν ήδη λιγότερα δικαιώματα από ό,τι σε αντίστοιχες θέσεις σε γερμανικές εταιρείες. Σήμερα, από τα εννέα μέλη του συμβουλίου εργαζομένων, δύο απασχολούνται πλήρως με σχετικά θέματα, τρία αφιερώνουν το 70-80% του χρόνου τους, και τα υπόλοιπα μέλη το 50%.
Η ΕΚΤ υποστηρίζει πως οι αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει έως τα μέσα του 2026 θα ωφελήσουν το σύνολο των υπαλλήλων. Οι νέοι κανόνες, σύμφωνα με την επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της ΕΚΤ, Εύα Μουρθιάνο, θα επιτρέψουν στους εκπροσώπους του προσωπικού να «παραμένουν συνδεδεμένοι με το έργο και την εντολή της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπίζονται τις ανάγκες των εργαζομένων». Σημείωσε ακόμη ότι η τράπεζα προτείνει την προσθήκη ενός επιπλέον μέλους στο συμβούλιο για να ενισχυθεί η εκπροσώπηση.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του προσωπικού στην ΕΚΤ έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη δύο κορυφαίων Ευρωπαίων συνδικαλιστών. Ο Γιαν Βίλεμ Χάουδριααν, γενικός γραμματέας της EPSU (Ένωση Συνδικάτων στον τομέα των υπηρεσιών, με 8 εκατ. μέλη), και ο Φρανκ Βέρνεκε, πρόεδρος του γερμανικού συνδικάτου Verdi (1,9 εκατ. μέλη), απέστειλαν ξεχωριστές επιστολές στην Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας της να αποσύρει τις προτάσεις.
Αν εφαρμοστούν, οι αλλαγές θα «περιορίσουν σημαντικά τα δικαιώματα εκπροσώπησης των εργαζομένων και το περιθώριο ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου», προειδοποίησε ο Βέρνεκε στην επιστολή του προς τη Λαγκάρντ, τονίζοντας πως τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΚΤ είναι ήδη κατώτερα του αναμενομένου.
«Η εν λόγω ρύθμιση θα καθιστούσε αδύνατη την επαρκή εκπροσώπηση των συμφερόντων των εργαζομένων», ανέφερε στην επιστολή του ο Χάουδριααν, η οποία εστάλη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Πέτερ Κρέμπιουλ, εργατολόγος με έδρα τη Φρανκφούρτη και εξειδίκευση στην εκπροσώπηση εργαζομένων, δήλωσε στην FT ότι ένας επαγγελματίας και αποτελεσματικός εκπρόσωπος προσωπικού πρέπει να μπορεί να αφιερώνει πλήρως τον χρόνο του στο ρόλο αυτό. «Η ΕΚΤ φαίνεται να έχει ιδιαίτερα κατασταλτική στάση απέναντι στις εσωτερικές της εργασιακές σχέσεις», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Τη Δευτέρα οι αιτήσεις των επιχειρήσεων για επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 3 χρόνια μετά, ο Πούτιν προτείνει απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο
Πηγή: Financial Times