Οι λιμενικοί του Ντόβερ κατηγορούν τη Γαλλία ότι καταστρέφει τις…διακοπές των Άγγλων

Οι λιμενικοί του Ντόβερ κατηγορούν τη Γαλλία ότι καταστρέφει τις…διακοπές των Άγγλων
epa09833999 P&O ferries at the port in Dover, Britain 18 March 2022. There has been uproar and condemnation from UK government ministers and trade unions following the sacking of hundreds of British P&O Ferries staff who are to be replaced by agency workers. P&O Ferries staff across the UK are protesting against the sackings. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την έναρξη των σχολικών διακοπών για πολλούς Άγγλους, πρόκειται για μια από τις περιόδους με τη μεγαλύτερη κίνηση για το λιμάνι, από όπου αναχωρούν πλοία για τη Γαλλία.

Οι αρχές του βρετανικού λιμανιού του Ντόβερ κατηγόρησαν σήμερα τις γαλλικές αρχές ότι «καταστρέφουν τις διακοπές» πολλών οικογενειών λόγω της ανεπάρκειας προσωπικού στα τελωνεία, γεγονός που δημιούργησε τεράστιες ουρές αναμονής στην πόλη αυτή, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας.

Με την έναρξη των σχολικών διακοπών για πολλούς Άγγλους, πρόκειται για μια από τις περιόδους με τη μεγαλύτερη κίνηση για το λιμάνι, από όπου αναχωρούν πλοία για τη Γαλλία. Πριν διασχίσουν τη Μάγχη, οι επιβάτες πρέπει να περάσουν από το έλεγχο διαβατηρίων των γαλλικών τελωνείων. Αλλά «η ανεπάρκεια προσωπικού στα γαλλικά σύνορα καταστρέφει την έναρξη των διακοπών», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του λιμανιού σε ανακοίνωση.

«Σε ένα νέο κόσμο ελέγχων μετά το Brexit και την Covid, προσπαθήσαμε να αυξήσουμε κατά 50% τους σταθμούς ελέγχους στα γαλλικά σύνορα», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του λιμανιού του Ντόβερ αλλά «το (γαλλικό) προσωπικό είναι ανεπαρκές και απέχει από αυτό που είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ένα ομαλό πρώτο θερινό σαββατοκύριακο».

«Τα γαλλικά τελωνεία μας εγκατέλειψαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο επικεφαλής του λιμένα Νταγκ Μπάνιστερ στο BBC, κάνοντας λόγο για «κρίσιμο περιστατικό».

Συμβούλευσε τους επιβάτες να «αποφεύγουν να πηγαίνουν στο λιμάνι προς το παρόν» λόγω της τεράστιας ουρά αναμονής, με τουρίστες και φορτηγά εμπορευμάτων να έχουν μπλοκαριστεί στους δρόμους της περιοχής.

«Είχα κλείσει με πλοίο των 8 από το Ντόβερ και είναι η απόλυτη συμφόρηση. Προχώρησα 50 μέτρα σε μία ώρα. Με αυτό τον ρυθμό, θα χρειαστώ 34 ώρες για να φθάσω στο λιμάνι», ανέφερε χρήστης του Twitter σήμερα το πρωί.

Άλλος χρήστης πρόσθεσε ότι περίμενε «πέντε ώρες και δεν είμαι ακόμα στο λιμάνι».

Λόγω των προβλημάτων αυτών, η ακτοπλοϊκή εταιρία P&O Ferries συμβούλευσε σήμερα τους επιβάτες «να έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον έξι ώρες για να περάσουν από τους ελέγχους ασφαλείας» καθώς και να έχουν μαζί τους νερό και φαγώσιμα.