Η Lyft μπαίνει στο Χρηματιστήριο και γίνεται ο πρώτος «μονόκερος» μιας χρονιάς μεγάλων αλλαγών

Η Lyft μπαίνει στο Χρηματιστήριο και γίνεται ο πρώτος «μονόκερος» μιας χρονιάς μεγάλων αλλαγών

Η startup παροχής υπηρεσιών ταξί σκοπεύει να συγκεντρώσει ως και 100 εκατ. δολάρια.

 

Τα χαρτιά για την δημόσια εγγραφή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατέθεσε την Παρασκευή η Lyft, με στόχο να συγκεντρώσει ως και 100 εκατ. δολάρια.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας χρονιάς, στην οποία μπορεί να δούμε και άλλες εταιρείες του 1 δισ. δολαρίων να περνούν το κατώφλι της Wall Street, όπως οι Uber, Airbnb, Slack και Pinterest.

Η κίνηση της Lyft θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει τις προθέσεις των επενδυτών απέναντι στις λεγόμενες εταιρείες «μονόκερους».

Όπως συμβαίνει και με την Uber, η Lyft μετρά τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές απώλειες. Το 2018 οι καθαρές ζημίες έφτασαν τα 911 εκατ. δολάρια, από τα 688 εκατ. έναν χρόνο πριν. Όσον αφορά την Uber, τα ποσά είναι μεγαλύτερα καθώς το 2018 έχασε 1,8 δισ. δολάρια.

Αυτό το οποίο συνήθως συμβαίνει με τις τεχνολογικές εταιρείες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο, είναι ότι οι επενδυτές συγκρίνουν τα στοιχεία σχετικά των κααρών απωλειών, με τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Lyft, τα έσοδα του 2018 έφτασαν τα 2,2 δισ. δολάρια – ποσό διπλάσιο από το 2017.

Η Lyft ιδρύθηκε το 2012 από τους Logan Green και John Zimmer και θεωρείται μια «πιο φιλική» Uber, βάζοντας στο ξεκίνημά της στα οχήματα χαρούμενα χρώματα και ζωγραφισμένα… μουστάκια. Ο ανταγωνισμός με την Uber την έθεσε στο περιθώριο, όμως από το 2017 και την αρνητική δημοσιότητα που την περιέβαλε, η Lyft πήρε ξανά τα πάνω της. Όσο η Uber βρισκόταν σε διαδικασία περιορισμού των ζημιών, η Lyft συγκέντρωνε χρήματα από επενδυτές και εξαπλωνόταν σε πολλές πόλεις, ενισχύοντας το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ από το 22% στα τέλη του 2016, στο 39% το 2018.

Green και Logan έχουν μικρό μετοχικό μερίδιο, αλλά η Lyft επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια διττή δομή κλάσης η οποία θα τους δώσει περισσότερες ψήφους ανά μετοχή.

Στόχος της Lyft -όπως και της Uber- είναι να καταφέρουν να περάσουν σε μια εποχή η οποία μακροπρόθεσμα θα αποκλείσει την ιδιοκτησία οχημάτων και η μετακίνηση όλων θα αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας. Για να το πετύχουν αυτοί και οι δύο εταιρείες, ποντάρουν πολλά σε νέες τεχνολογίες όπως η αυτόνομη οδήγηση, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα ή ακόμη και τα ιπτάμενα οχήματα.