Η «μάχη» του online delivery και η συμμαχία Skroutz Food και Box της Cosmote

Η «μάχη» του online delivery και η συμμαχία Skroutz Food και Box της Cosmote
Photo: pixabay.com

Στο BOX, την υπηρεσία online παραγγελίας φαγητού της COSMOTE που συνεργάζεται με 5.000 καταστήματα εστίασης, μετακομίζει από τις 2 Νοεμβρίου η υπηρεσία food delivery του Skroutz, Skroutz Food, μετά από συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από τις 2/11 χρήστες του Skroutz Food, που είτε επισκέπτονται το site, είτε χρησιμοποιούν την εφαρμογή της υπηρεσίας, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα του BOX, όπου θα μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους σε φαγητό και καφέ.

Την ίδια στιγμή το ΒΟΧ σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε online delivery προϊόντα super market, σε συνεργασία με γνωστές αλυσίδες, όπως Μασούτης και Κρητικός.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, στο δίκτυο του BOX θα ενταχθούν -εφόσον το επιθυμούν- επιπλέον νέα καταστήματα εστίασης, που σήμερα βρίσκονται μόνο στην πλατφόρμα του Skroutz. Η συμφωνία αυτή γίνεται με κύριο άξονα την ενδυνάμωση του online food delivery και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σήμερα, οι χρήστες του BOX μπορούν να παραγγέλνουν φαγητό ή καφέ σε περισσότερα από 5.000 καταστήματα σε 33 πόλεις της Ελλάδας. Η υπηρεσία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα καταστήματα, καλύπτοντας νέες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και προχωρώντας σε συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες εστίασης.

Όσον αφορά τη Skroutz, απασχολεί 390 εργαζόμενους, ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαχειρίζεται τη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών www.skroutz.gr, στην οποία προβάλλονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια προϊόντα σε πάνω από 6.000 ηλεκτρονικά καταστήματα.

H οnline παραγγελιοληψία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιστοιχεί περίπου στο 20% της αγοράς παραγγελιοληψίας έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 80% εκτιμάται ότι διεκπεραιώνεται τηλεφωνικά. Συνολικά κάθε χρόνο οι Ελληνες παραγγέλλουν, ηλεκτρονικά ή/και μέσω τηλεφώνου, έτοιμο φαγητό και καφέδες αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 300 εκατ. ευρώ περνούν από τις online πλατφόρμες ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. μέσω τηλεφώνου.

Η ισορροπία αυτή, ωστόσο, αναμένεται να μεταβληθεί στο μέλλον, προς όφελος των online πλατφορμών. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Eltrun) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού είναι η τρίτη πιο συχνή υπηρεσία που χρησιμοποιούν οι Ελληνες, μετά την online ενοικίαση τουριστικού καταλύματος και τη λήψη άλλων τουριστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, στο Eltrun εκτιμούν πως η online παραγγελιοληψία έτοιμου φαγητού ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κυρίαρχος στην αγορά στην Ελλάδα είναι το efood.gr της γερμανικής Delivery Hero, στην οποία ανήκουν επίσης οι πλατφόρμες clickdelivery.gr και deliveras.gr. Τις εταιρείες αυτές εξαγόρασε η γερμανική Delivery Hero και τις ενέταξε κάτω από την ομπρέλα της Online Delivery. Η Delivery Hero ξόδεψε περίπου 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να χτίσει τη θέση της στην ελληνική αγορά. Τα περισσότερα εξ αυτών (22 εκατ. ευρώ) αφορούσαν την Online Delivery, που λειτουργούσε την πλατφόρμα e-food.gr.

Ακόμη στην αγορά δραστηριοποιούνται οι εταιρείες wolt (η φιλανδική εταιρεία ήρθε στην Ελλάδα το 2018) και η delivery.gr (ανήκει στον όμιλο Μούχαλη –Kioskys).