Η Maersk ετοιμάζεται για επέκταση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα για όλο το 2024

Η Maersk ετοιμάζεται για επέκταση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα για όλο το 2024
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν μειωθεί κατά 70% μέσω του Κόλπου του Άντεν και της Διώρυγας του Σουέζ.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης για το διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα προετοιμάζεται η Maersk, εν μέσω της ανησυχίας που συνεχίζουν να προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία που -θεωρούν- πως σχετίζονται με το Ισραήλ.

Σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της Maersk για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών σημειώνει πως «ενώ ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση στο εγγύς μέλλον και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενθαρρύνουμε τους πελάτες να προετοιμαστούν για διαταραχές που θα συνεχιστούν στο παγκόσμιο δίκτυο».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως προς τους πελάτες της Maersk πως χρειάζεται να «προετοιμαστείτε ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσει και το δεύτερο εξάμηνο του έτους και υπολογίστε μεγαλύτερους χρόνους διαμετακόμισης στον προγραμματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού σας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

.

Τα πλήγματα στον Κόλπο του Άντεν και τη Διώρυγα του Σουέζ

Εξάλλου, το Βαλτικό και Διεθνές Ναυτιλιακό Συμβούλιο (BIMCO), από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές ενώσεις, δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τον Κόλπο του Άντεν και τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο είναι κατά 50% και 37% χαμηλότερος από πέρυσι, αντίστοιχα. «Οι διελεύσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν μειωθεί κατά 70% μέσω του Κόλπου του Άντεν και της Διώρυγας του Σουέζ. Πριν από τις επιθέσεις, οι μεταφορές μέσω της διώρυγας του Σουέζ αντιπροσώπευαν περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου» σημειώνει η BIMCO.

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι δυνάμεις των Χούθι επιτέθηκαν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και τα περισσότερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φυσικού αερίου άρχισαν να αποφεύγουν την περιοχή τον Δεκέμβριο. Σημαντική μείωση των διελεύσεων παρατηρήθηκε στους περισσότερους τομείς μέχρι τον Ιανουάριο, προστίθεται στην ενημέρωση.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων του 2024, ο όγκος των φορτίων από και προς τα λιμάνια του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση» εκτίμησε ο Νιλς Ράσμουσεν, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. «Ο αριθμός των πλοίων που έφτασαν σε αυτά τα λιμάνια μειώθηκε σημαντικά, καθώς η εμπορική ναυτιλία απέφευγε όλο και περισσότερο τη διέλευση από την περιοχή λόγω των ανησυχιών για επιθέσεις εναντίον πλοίων από τους Χούθι» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: