Η McDonald’s δοκιμάζει plastic-free καταστήματα και βρώσιμες συσκευασίες

Η McDonald’s δοκιμάζει plastic-free καταστήματα και βρώσιμες συσκευασίες
epa07741655 (FILE) - View of the logo of the McDonald's chain in a restaurant closed, in Caracas, Venezuela, 03 September 2018 (reissued 26 July 2019). McDonalds is to release their 2nd quarter 2019 earnings report on 26 July 2019. EPA/Cristian Hernández Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι του «ένα μέλλον χωρίς πλαστικό».

Τον Ιούνιο άνοιξε στο Βερολίνο ένα «Better McDonald’s Store» που για δέκα μέρες χρησιμοποιούσε βρώσιμα πλαστικά κύπελα και πακέτα για μπέργκερ φτιαγμένα από χορτάρι. Και ενώ στην ουσία ήταν μία δοκιμαστική περίοδος μέχρι να ξεκινήσει να ισχύει ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης το 2021, η εταιρεία ανοίγει αυτά τα «βιώσιμα» καταστήματα και σε άλλα μέρη.

Ας κάνουμε όμως μία μικρή αναδρομή. Μεταξύ 17 και 26 Ιουνίου, το κατάστημα στο Βερολίνο αντικατέστησε τα συνηθισμένα προϊόντα της με ξύλινα σκεύη, χάρτινα καλαμάκια και πολλά άλλα. Η δοκιμή αυτή κράτησε δύο εβδομάδες προκειμένου να δουν ποια θα είναι η γνώμη του κόσμου σχετικά με αυτή την αλλαγή.

«Η ιδέα δεν ήταν να κάνουμε ταυτόχρονα κάθε συσκευασία βιώσιμη, αλλά να ξεκινήσει μία ανοιχτή συζήτηση σχετικά με το τι λειτουργεί στην πράξη και τι όχι και τι προκλήσεις προκύπτουν καθώς και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις μεταξύ της McDonald’s, των πελατών μας και των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών», δήλωσε η εταιρεία. Στην ίδια δήλωση πρόσθεσε: «Κανονικά, η McDonald’s βρίσκει τις καλύτερες λύσεις. Αυτή τη φορά όμως χρειάστηκε να πούμε: «Δεν έχουμε ακόμα τέλειες λύσεις, παρακαλώ βοηθήστε μας!» πρόσθεσε η επικεφαλής της υπηρεσίας βιωσιμότητας, Diana Wicht.

Ποια ήταν λοιπόν η συναίνεση; Σύμφωνα με την McDonald’s, οι χάρτινες συσκευασίες και αυτές που είναι φτιαγμένες από χορτάρι ήταν μεγάλη επιτυχία, όπως και τα βρώσιμα κύπελλα βάφλας που χρησιμοποιούνται για σάλτσες. Ωστόσο, τα χάρτινα καλαμάκια ήταν σκέτη απογοήτευση και τα ξύλινα σκεύη πρόσθεσαν μία γεύση ξύλου στο φαγητό, κάτι το οποίο δεν άρεσε φυσικά στους πελάτες.

Τώρα οι ειδικοί στρέφουν την προσοχή τους αλλού – στον Καναδά. Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί 20% μικρότερες χαρτοπετσέτες που κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένες ίνες και τεστάρουν τα «Green Concept Restaurants» στο Οντάριο και τη Βρετανική Κολούμπια.