Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν ξέρουν ακόμα πώς να σωθούν

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν ξέρουν ακόμα πώς να σωθούν

Τα διοικητικά συμβούλια οχτώ τραπεζικών γιγάντων των ΗΠΑ κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

της Ελέανορ Μπλόξχαμ

Σύμφωνα με την Fed και την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων, οι τράπεζες Bank of America, Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Morgan Stanley, State Street και Wells Fargo δεν υπέβαλλαν «αξιόπιστα» σχέδια εκτάκτου ανάγκης, παρά την όποια πρόοδο που παρατηρείται για όλες τις τράπεζες.

Στην ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν ότι το σχέδιο της Citigroup είχε επίσης προβλήματα, αλλά συνολικά οι όποιες αδυναμίες του είναι λιγότερο σοβαρές σε σχέση με τα σχέδια των άλλων τραπεζών.

Ο λόγος που αυτή η εξέλιξη είναι κρίσιμη για τους πολίτες στις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι αυτές οι οχτώ τράπεζες θεωρούνται «συστημικά σημαντικές». Δηλαδή, αν μια ή περισσότερες εξ’ αυτών αποτύχουν, τότε αυτό θα μπορούσε να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην οικονομία, όπως συνέβη στη Μεγάλη Ύφεση.

Η ανάλυση των ρυθμιστών ανέφερε συγκεκριμένα τη διακυβέρνηση ως μία από τις αδυναμίες των σχεδίων επτά εκ των οχτώ τραπεζών (με την εξαίρεση της Bank of New York Mellon). Οι επικρίσεις εστιάζονται στη μη λεπτομερή καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών που τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα προβούν σε περίπτωση κρίσης, καθώς και πότε καλούνται να το πράξουν αυτό.

Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτές τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια των σχεδίων εκτάκτου ανάγκης των τραπεζών;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διοικητικά συμβούλια της Citi και της Morgan Stanley επιρρίπτουν την ευθύνη στις επιτροπές ρίσκου τους, ενώ η Wells Fargo θεωρεί υπεύθυνη την επιτροπή λογιστικού ελέγχου της.

Προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι οι άλλες τράπεζες δεν αποκαλύπτουν καν ποιοί μέσα στα διοικητικά τους συμβούλια είναι υπεύθυνοι για τα σχέδια αυτά. Πάντως, σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των τραπεζών σημειώνουν ότι κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί, κι ότι δεσμεύονται να εργαστούν με τις ρυθμιστικές αρχές για να βελτιώσουν τα σχέδιά τους.

Η αίσθηση μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών – αλλά και των απλών πολιτών – στις ΗΠΑ είναι ότι η υπομονή με τις μεγάλες τράπεζες αρχίζει να χάνεται, κι ότι αυτοί οι εταιρικοί γίγαντες ίσως τελικά είναι ανεύθυνοι εκ …φύσεως. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τα ρίσκα που συνδέονται με την ίδια την ύπαρξη των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ.

Πηγή: fortune.com