Οι μεγάλες απώλειες σε Bitcoin απειλούν με χρεοκοπία το Ελ Σαλβαδόρ

Οι μεγάλες απώλειες σε Bitcoin απειλούν με χρεοκοπία το Ελ Σαλβαδόρ
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει περιορίσει κατά περίπου 50% τις σημαντικές επενδύσεις του σε Bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε πιθανή απώλεια 52,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόταση για την επαναγορά μέρους των κρατικών ομολόγων που λήγουν το 2023 και το 2025.

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής καθόρισε τιμή αγοράς 910 δολαρίων για τα ομόλογα που λήγουν το 2023 και τιμή 540 δολαρίων για αυτά τα ομόλογα που λήγουν το 2025. Κάθε ομόλογο έχει συνολική αξία 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele παρουσίασε το σχέδιο επαναγοράς, θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις εικασίες για πιθανή χρεοκοπία της χώρας. Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων με την παραδοσιακή πιστωτική αγορά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση να κυκλοφορεί το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Σεπτέμβριο του 2021.

Προς το παρόν το Ελ Σαλβαδόρ έχει περιορίσει κατά περίπου 50% τις σημαντικές επενδύσεις του σε Bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε πιθανή απώλεια 52,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk με βάση ανακοινώσεις του Bukele.

Το ομόλογο bitcoin, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του Ελ Σαλβαδόρ (γνωστό και ως ομόλογο Volcano) εξακολουθεί να μην έχει ημερομηνία έναρξης, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 από τον Bukele. Ο Διευθυντής Τεχνολογίας της Bitfinex και της Tether, Paolo Ardoino, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με το Ελ Σαλβαδόρ στο project των ομολόγων Bitcoin, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του είπαν να αναμένει πέρασμα τον Σεπτέμβριο.

Η προσφορά επαναγοράς ομολόγων θα είναι διαθέσιμη μεταξύ 12 και 20 Σεπτεμβρίου, δήλωσε το Ελ Σαλβαδόρ, προσθέτοντας ότι «η διευθέτηση των έγκυρων δημοπρασιών και αποδεκτών σημειώσεων έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί γύρω στις 22 Σεπτεμβρίου». Η Deutsche Bank Securities θα είναι ο dealer manager.

Πηγή: Fortune.com