Η μεγάλη ανατροπή: Όταν το Ether ξεπεράσει το Bitcoin σε αξία…

Η μεγάλη ανατροπή: Όταν το Ether ξεπεράσει το Bitcoin σε αξία…
Ether and Bitcoin replica cryptocurrency coins are seen in this photo illustration on November 8, 2017. (Photo by Jaap Arriens/Sipa USA) (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων περιμένουν την «ανατροπή», όταν το Ether  ξεπεράσει το Bitcoin σε αξία. «Αυτή η στιγμή πλησιάζει μέρα με τη μέρα»

Των Vildana Hajric & Olga Kharif

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, βασίλευε πάντα στη χώρα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Τώρα, όμως, χάρη σε ένα εντυπωσιακό νέο κύμα του Ether, οι θαυμαστές του Νο. 2 σε αγοραία αξία κρυπτονομίσματος αναβιώνουν τις προβλέψεις ότι είναι προορισμένο να ανέβει μια μέρα στο θρόνο.

Στην αργκό των κρυπτονομισμάτων, αυτό είναι γνωστό ως “flippening” – και εξακολουθεί να είναι πολύ απίθανο, αν ποτέ συμβεί. Η αγοραία αξία του Ether των περίπου 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μικρότερη από το μισό της αξίας του Bitcoin ακόμα και μετά την άνοδο του Ether κατά 50% τον περασμένο μήνα. Κι όμως, οι οπαδοί αναπτερώνουν το ηθικό τους με νέα αισιοδοξία καθώς πλησιάζει ένα ορόσημο που λένε ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες να συμβεί — ίσως νωρίτερα.

«Συνεχίζω να ακούω ανθρώπους να επαναλαμβάνουν την ερώτηση, ‘πότε θα συμβεί το flippening;’, έγραψε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quantum Economics, Mati Greenspan, σε ένα σημείωμα, χρησιμοποιώντας την κρυπτο-αργκό που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της αγοράς. «Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί ποτέ, κοιτάζοντας μόνο τους αριθμούς, φαίνεται ότι αυτό το γεγονός πλησιάζει μέρα με τη μέρα».

Οι υπέρμαχοι του Ethereum διαφημίζουν το blockchain ως καλύτερη έκδοση του Bitcoin σχεδόν από τότε που σχεδιάστηκε από τον προγραμματιστή Vitalik Buterin το 2014 και κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα. Η λευκή βίβλος του Bitcoin αποκαλύφθηκε το 2008 και πιστώθηκε στον Satoshi Nakamoto, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε το υποτιθέμενο άτομο ή η ομάδα που το ανέπτυξε.

Το Ether έχει εκτιναχθεί σε αξία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση λογισμικού του, η οποία θα διευκολύνει τη μετάβαση από το τρέχον σύστημα χρήσης σε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό με χρήση των νομισμάτων που έχει συνεισφέρει ο καθένας. Η μετάβαση σε αυτό το λεγόμενο σύστημα απόδειξης συμμετοχής αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, αφού είχε παραταθεί για αρκετά χρόνια. Οι προγραμματιστές του Ethereum επεσήμαναν πρόσφατα τη συνεχιζόμενη πρόοδο στη δοκιμή του νέου συστήματος και διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων για τους υποψήφιους παίκτες και άλλα μέλη της κοινότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ether έχει κερδίσει περίπου 50% σε αξία από τα μέσα Ιουνίου και τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το Ethereum έχουν επίσης ενισχυθεί. Το Uniswap, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είναι πιο δημοφιλές στο Ethereum, έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 70% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Στο μεταξύ, η κυριαρχία του Bitcoin έχει μειωθεί περίπου στο 40% της αγοράς, από 70% τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το CoinMarketCap.