Οι μεγάλοι χαμένοι: Αυτές οι επιχειρήσεις χτυπήθηκαν περισσότερο από το Brexit

Οι μεγάλοι χαμένοι: Αυτές οι επιχειρήσεις χτυπήθηκαν περισσότερο από το Brexit
epa05387527 A man watches a board showing the share prices data displayed on electronic boards at the the Athens Stock Exchange (ASE), in Athens, Greece, 24 June 2016. Equity prices were falling on the Athens Stock Exchange (ASE), with the basic share price index down 14.60 percent, standing at 527.53 points at 11.00 am and turnover at 10.45 million euros, after Great Britain has voted to leave the European Union (EU) in the referendum. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while 48.1 per cent voted for remaining in. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Οι κλάδοι που αναμένεται να δουν μεγάλη ζημιά στα έσοδά τους μετά το δημοψήφισμα.

Τους μήνες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, μια σειρά από επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος. Από την Παρασκευή όλοι βλέπουν τα αποτελέσματα των προειδοποιήσεων τους.

Η IAG, ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways, άμεσα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξέδωσε προειδοποίηση για το ύψος των κερδών της. Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει μικρή επιρροή στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία της, αλλά κρατά τις επιφυλάξεις της για το ύψος της κερδοφορίας εξαιτίας της αβεβαιότητας στο εμπόριο και τις αγορές.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση αντικατοπτρίζει τις μεγάλες ανησυχίες γύρω από την πορεία των επιχειρήσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τις νέες οικονομικές συμφωνίες με την ΕΕ, αλλά και το ζήτημα των μεταναστών που ζουν στη Βρετανία.

Το μεγαλύτερο κύμα αναταράξεων, όμως, δέχτηκαν οι μεγάλες τράπεζες, πολλές εκ των οποίων έχουν έδρα το Λονδίνο. Οι μετοχές της Barcley’s έφτασαν να χάνουν ως και 20%, της Lloyd’s Bank 21% και της RBS 18%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι παραγωγοί τροφίμων αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα. Επιπλέον, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, οι αεροπορικές εταιρείες και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι κατασκευές κατοικιών θεωρούνται επίσης ένας κλάδος ο οποίος αναμένεται να χτυπηθεί από τις επιπτώσεις του Brexit. Οι φόβοι για πτώση των τιμών των ακινήτων και της ζήτησης είναι πλέον μεγάλοι, και οι ξένοι επενδυτές ίσως βρουν το Λονδίνο λιγότερο ελκυστικό από ό,τι πριν.