Η Μεγάλη Επιστροφή: Πώς οι εταιρείες Fortune 100 ηγούνται της κατάργησης της τηλεργασίας

Η Μεγάλη Επιστροφή: Πώς οι εταιρείες Fortune 100 ηγούνται της κατάργησης της τηλεργασίας
Photo: Shutterstock
Για πρώτη φορά από τον COVID, περισσότερες από τις μισές εταιρείες της λίστας Fortune 100 έχουν υποχρεώσει τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο, καθώς οι υβριδικές επιλογές μειώνονται.

Του Sasha Rogelberg

Η εποχή της απομακρυσμένης εργασίας φτάνει στο τέλος της για τις εταιρείες της λίστας Fortune 100. Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, η πλειονότητα των εταιρειών της λίστας Fortune 100 έχει πλέον υιοθετήσει πολιτική πλήρους επιστροφής στο γραφείο για τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της εταιρείας ακινήτων Jones Lang LaSalle Inc.

Σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια, όταν το 78% των εταιρειών του Fortune 100 λειτουργούσαν υβριδικά και μόνο το 5% είχαν επιβάλλει πλήρη επιστροφή στο γραφείο, οι ίδιες εταιρείες είναι τώρα 41% υβριδικές και 54% πλήρως στο γραφείο. Η έντονη αυτή μεταστροφή συνοδεύεται από απαίτηση παρουσίας των εργαζομένων στο γραφείο κατά μέσο όρο 3,8 ημέρες την εβδομάδα, έναντι 2,6 ημερών το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο συνεχίζουν να αναστατώνουν την εργασιακή κουλτούρα, με τον CEO της Starbucks, Brian Niccol, να απαιτεί από περισσότερους εταιρικούς υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα να μετακινηθούν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σιάτλ και να εργάζονται δια ζώσης τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Η Google και η Amazon είναι ανάμεσα στους εταιρικούς κολοσσούς που πιέζουν επίσης για επιστροφή στο γραφείο, επικαλούμενοι την αύξηση της παραγωγικότητας που προκύπτει, ιδιαίτερα στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι οι εντολές επιστροφής στο γραφείο δεν έχουν πάντα οδηγήσει σε αυξημένη φυσική παρουσία, η JLL ανέφερε αύξηση κατά 1,3% στην προσέλευση στα γραφεία σε ετήσια βάση, κατά τους δύο πρώτους μήνες του δεύτερου τριμήνου του 2025. Η αύξηση της παρουσίας στα γραφεία συμβαδίζει με ρεκόρ τιμών στα ενοίκια για πολυτελή επαγγελματικά κτίρια, κυρίως «εμβληματικά κτίρια» σε περιοχές όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες αγορές, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, τα ποσοστά κενών γραφείων παραμένουν υψηλά, πάνω από 22%. Το διαθέσιμο απόθεμα μειώθηκε κατά 65.000 τετραγωνικά μέτρα το τελευταίο τρίμηνο, υποδεικνύοντας ότι οι κατεδαφίσεις ή οι μετατροπές σε μικτούς ή οικιστικούς χώρους ξεπερνούν τη νέα κατασκευή γραφείων.

Εκτός της λίστας Fortune 100 η εικόνα είναι διαφορετική

Πάντως, παρότι οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει εσόδων έχουν πολύβουα γραφεία γεμάτα εργαζομένους, η εικόνα για την υπόλοιπη αγορά εργασίας είναι πολύ λιγότερο έντονη.

Σε σύγκριση με τη μαζική επιστροφή στο γραφείο που παρατηρείται στις εταιρείες της λίστας Fortune 100, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι με δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διατηρήσει την υβριδική εργασία τα τελευταία δύο χρόνια: το 2025, το 51% εργάζεται υβριδικά έναντι 52% τον Μάιο του 2023, το 28% αποκλειστικά εξ αποστάσεως έναντι 29%, και το 21% πλήρως δια ζώσης έναντι 20%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Gallup.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον Mark Ma, αναπληρωτή καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, οι εταιρείες του Fortune 100 ηγούνται της προσπάθειας επιστροφής στο γραφείο απλώς επειδή μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

«Η Amazon μπορεί να χάσει 1.000 ταλαντούχους εργαζομένους στην πληροφορική χωρίς πρόβλημα», δήλωσε στο Fortune. «Υπάρχει ακόμα μια ουρά από αποφοίτους καλών πανεπιστημίων, όπως το Carnegie Mellon, που θέλουν να εργαστούν στην Amazon επειδή ανήκει στους Magnificent Seven».

«Αλλά για τις μικρότερες εταιρείες, είναι πολύ πιο δύσκολο. Αν χάσουν κάποιους σημαντικούς υπαλλήλους, ίσως κανένας άλλος μέσα στην εταιρεία να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά», συνέχισε. «Είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση για τις μικρές επιχειρήσεις».

Ενώ οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon ίσως χρησιμοποιούν την επιστροφή στο γραφείο και ως μέσο αποχώρησης εργαζομένων, οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους, το οποίο συνεχίζει να προτιμά την υβριδική εργασία έναντι της πλήρους παρουσίας ή της αποκλειστικά απομακρυσμένης.

Είναι φυσικό λοιπόν οι μικρές επιχειρήσεις να ενδιαφέρονται λιγότερο να πληρώνουν ενοίκιο για γραφεία που οι υπάλληλοι δεν επιθυμούν να επισκέπτονται συχνά, και που ίσως αποτελέσουν βάρος, σε περίπτωση που απαιτηθεί η περικοπή κάποιων δαπανών. Πόλεις όπως το Πίτσμπουργκ, όπου το ποσοστό κενών γραφείων είναι περίπου 20%, βλέπουν υψηλή ζήτηση για πολυτελή γραφεία με σύγχρονες παροχές – πιθανώς προτιμώμενα από μεγαλύτερους εργοδότες που μπορούν να προσφέρουν τέτοια προνόμια – ενώ τα παλαιότερα κτίρια παραμένουν αναξιοποίητα.

Το μέλλον της υβριδικής εργασίας

Για το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ εκτός του Fortune 100, το φαινόμενο της υβριδικής εργασίας είναι απίθανο να εξαφανιστεί σύντομα, σύμφωνα με τον Ma. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών με πολιτικές επιστροφής στο γραφείο είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτεροι σε ηλικία και άνδρες, σε σύγκριση με το μέσο όρο των στελεχών εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι νεότερες, πιο ευέλικτες επιχειρήσεις έχουν ηγέτες με τα ίδια χαρακτηριστικά με τους εργαζομένους τους και είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν φιλικές προς την απομακρυσμένη εργασία πολιτικές, τόσο λόγω μιας γενεακής αλλαγής στις αντιλήψεις για την εργασία, όσο και λόγω του πρακτικού πλεονεκτήματος των χαμηλότερων γενικών εξόδων.

«Μακροπρόθεσμα, καθώς η νεότερη γενιά αναλαμβάνει το τιμόνι, πιστεύω ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι πιο πρόθυμοι να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία», καταλήγει ο Ma.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com