Η μεγάλη επιστροφή της «Μπάμπης Βωβός»

Η μεγάλη επιστροφή της «Μπάμπης Βωβός»

Διαγράφεται το 50%των υποχρεώσεων.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», στο οποίο είχε συναινέσει το 64% των πιστωτών της. Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων διατηρείται στη.. ζωή, όμως καθίσταται σαφές πως σε ό,τι αφορά στο μέγεθος δεν θα έχει καμία σχέση με την εταιρεία που υπήρξε στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η απόφαση του Πρωτοδικείου γλιτώνει την εταιρεία από την πτώχευση και ως εκ τούτου δεν διαγράφονται στο σύνολό τους υποχρεώσεις πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, εργαζόμενους, δημόσιο, ΙΚΑ και προμηθευτές. Αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το σκεπτικό των δικαστών.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το σχέδιο δεν έπαιρνε το «πράσινο φως», θα ικανοποιούνταν μόλις το 8,9% των υποχρεώσεων, δηλαδή ένα ποσό 53 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό μέσω βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας. Το σχέδιο εξυγίανσης που εγκρίθηκε ικανοποιεί απαιτήσεις 315,6 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των συνολικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, η εταιρεία θα μεταβιβάσει στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό μέσω απόσχισης κλάδου αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ, τις υπό ανέγερση κατοικίες στη Νέα Ερυθραία έναντι τιμήματος 8,8 εκατομμυρίων ευρω και το ακίνητο στο στο Σούνιο επί του οποίου επρόκειτο να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει στη συνέχεια την κεφαλαιοποίηση των χρεών από την πλευρά των τραπεζών, έτσι ώστε στο τέλος της διαδικασίας καθεμία από αυτές να ελέγχουν το 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Επιπλέον, η «Μπάμπης Βωβός Τεχνική» θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να πουλήσει το ακίνητο στην περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ και το επενδυτικό ακίνητο που διαθέτει επί της Λεωφόρου Κηφισίας έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Σημειώνεται πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2026 και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ικανοποιούνται εφάπαξ εντός τριμήνου από την έκδοση της δικαστικής απόφασης.