Η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ δημιουργεί τριγμούς στην αγορά ομολόγων

Η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ δημιουργεί τριγμούς στην αγορά ομολόγων
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Αρνητικά επηρέασε σήμερα όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2002, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν κίνδυνο ύφεσης.

Επιπροσθέτως η γενική εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα αναφορικά με τον βηματισμό που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 197 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 110 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,42%, από 3,48% χθες, έναντι 1,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,24%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου σπάζοντας το φράγμα του 1,03 δολ. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0243 δολ. από το επίπεδο των 1,0421 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0290 δολ.