Η «Μεγάλη Παρασκευή» ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου πλησιάζει. Τι ακριβώς θα συμβεί;

Η «Μεγάλη Παρασκευή» ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου πλησιάζει. Τι ακριβώς θα συμβεί;
epa06806747 Chinese Foreign Minister and State Counselor Wang Yi (L) and US Secretary of State Mike Pompeo (R) leave after a joint press conference at the Great Hall of the People in Beijing, China, 14 June 2018. US Secretary of State Mike Pompeo is on a state visit to China on 14 June 2018. EPA/WU HONG

ΗΠΑ και Κίνα ετοιμάζονται να μπουν σε μια διαμάχη η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα βγάλει κανέναν κερδισμένο.

Λίγες μόνο ώρες απέμειναν μέχρι την επιβολή εμπορικών δασμών από Κίνα και ΗΠΑ στις εισαγωγές αμερικανικών και κινεζικών προϊόντων αντίστοιχα, και οι πάντες αναμένουν με αγωνία το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των ισχυρότερων οικονομιώντου πλανήτη.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, με το που τεθούν σε εφαρμογή οι κινεζικοί δασμοί ύψους 34 δισ. δολαρίων στην εισαγωγή αμερικανικών προϊόντων, η Κίνα αμέσως θα αποκτήσει πολύ σημαντικό προβάδισμα αρκετών ωρών έναντι του -μέχρι πρότινος- εμπορικού της συμμάχου.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυκτα της 6ης Ιουλίου, δίνοντας έτσι προβάδισμα 12 ωρών στο Πεκίνο έναντι της Ουάσιγνκτον. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί ήδη μια ακόμη απειλή του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα, για μια σειρά μέτρων ύψους 450 δισ. δολαρίων εφόσον οι κινεζικές αρχές κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους για αντίμετρα.

Πάντως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να καταλαγιάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι η Κίνα σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξει την πρώτη βολή σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και δεν θα είναι η πρώτη που θα επιβάλει δασμούς. «Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης έχει διατυπωθεί πολλές φορές. Σε καμία περίπτωση δεν θα ρίξουμε την πρώτη βολή και δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα για τους δασμούς πριν να το πράξουν αυτό οι ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Ποια προϊοντα θα πλήξουν οι δασμοί

Η λίστα των κινεζικών προϊόντων τα οποία μπήκαν στη λίστα των αμερικανικών δασμών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συσκευές σφυρηλασίας, μέταλλα σπάνιων γαιών και λαμπτήρες LED. Μια ανάλυση του Reuters σημειώνει ότι μόλις το 1% όλων των προϊόντων της αμερικανικής λίστας αποτελούν καταναλωτικά αγαθά. Τα υπόλοιπα είναι πρώτες ύλες ή ενδιάμεσα προϊόντα τα οποία φορολογούνται με την πρόθεση να καταστούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες των αμερικανικών εταιρειών λιγότερο εξαρτημένες από τα κινεζικά προϊόντα. Αντιθέτως, οι δασμοί των κινεζικών αρχών στοχεύουν σε προϊόντα όπως το χοιρινό κρέας, το σιτάρι, το ρύζι, και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας China Morning Post αναφέρει ότι η Κίνα ίσως ακυρώσει παραγγελίες 1,1 δισ. τόνων σόγιας από τις ΗΠΑ μέσα στη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα απορροφά το 50% της αμερικανικής παραγωγής σόγιας, με αξία που φτάνει τα 14 δισ. δολάρια ετησίως.

Η κινεζική εφημερίδα ανέφερε ότι αυτή η κίνηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη απόφαση σε έναν εμπορικό πόλεμο που διαρκώς κλιμακώνεται. «Η Κίνα έχει ήδη προετοιμαστεί. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ δημοσιεύσουν τη λεγόμενη λίστα των δασμών, η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια συνέντευξη Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει προειδοποιήσει ότι πιθανοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα θα πλήξουν μακροπρόθεσμα τους Αμερικανούς καταναλωτές. Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις στο προσεχές διάστημα, αλλά θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν εξαντληθούν τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν ήδη εισαχθεί την περίοδο πριν τους δασμούς.