Οι μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα το 2020

Οι μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα το 2020
An electric board shows the Nikkei Stock Average in Osaka City, Osaka Prefecture on December 30, 2020. ( The Yomiuri Shimbun ) Photo: AFP
Πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές του 2020 (και τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες) πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και της Σενζέν.

της Naomi Xu Elegant

Σε μια χρονιά που επλήγη σκληρά από την οικονομική επιβράδυνση από την πανδημία, η παγκόσμια αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών αυξήθηκε κατά 23%, σε σύγκριση με το 2019, με βάση τη συνολική αξία των συναλλαγών. Αυτό είναι το εύρημα σχετικής έκθεσης της εταιρείας λογιστικών υπηρεσιών KPMG.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο της σχετικής δραστηριότητας στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές του 2020 (και τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες) πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και της Σενζέν.

Εντωμεταξύ, και για το 2021 φαίνεται να περιμένουν στη σειρά μεγάλες αρχικές δημόσιες προσφορές κινεζικών εταιρειών- κυρίως τεχνολογικών startup και εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια και επιδιώκουν δευτερεύουσες εισόδους στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας. Πρόκειται για δύο τάσεις που χαρακτήρισαν ένα μεγάλο μέρος της σκηνής των αρχικών δημόσιων προσφορών το 2020.

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά κινέζικης εταιρείας το 2020 αφορά τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Η εταιρεία συγκέντρωσε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά Star της Σαγκάης τον Ιούλιο. Η SMIC είναι ήδη εγγεγραμμένη στο Χονγκ Κονγκ και η μετοχή της διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προτού αποχωρήσει από εκεί το 2019.

Η εταιρεία είναι απαραίτητη για τη στρατηγική επίτευξης αυτάρκειας της κινεζικής κυβέρνησης. Οι μετοχές της SMIC ανέβηκαν κατά 24,5% στο άνοιγμα της αγοράς την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Αυτό αποτέλεσε αντανάκλαση της λαχτάρας των επενδυτών να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο στον εθνικό «πρωταθλητή» παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας.

Τον Δεκέμβριο, η SMIC δέχθηκε όμως διπλό χτύπημα. Πρώτα, παραιτήθηκε απρόσμενα ο συν-διευθύνων σύμβουλος Liang Mong Song. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέθεσε τη SMIC σε μια μαύρη λίστα εξαγωγών που περιορίζει την πρόσβαση της εταιρείας σε αμερικανική τεχνολογία. Η SMIC είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα «επιδράσει αρνητικά» στην ανάπτυξη της προηγμένης τεχνολογίας.

Δεύτερη στη σχετική λίστα με τις μεγαλύτερες IPO στην Κίνα είναι εκείνη της JD.com, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο. Το ύψος της αρχικής δημόσιας προσφοράς άγγιξε τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την KPMG.

Η JD.com έκανε το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της στον Nasdaq το 2014 και η εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ ήταν μια δευτερεύουσα δημόσια προσφορά. Και η Alibaba Group, ο μεγάλος αντίπαλος της JD.com, ολοκλήρωσε μια δευτερεύουσα εγγραφή της στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Πηγή: Fortune