Η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών από την Intrakat

Η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών από την Intrakat

Η θυγατρική του Ομίλου εταιρειών της Intracom Holdings υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις με την Fraport Greece για τα 14 αεροδρόμια.

Η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών υλοποιείται από την εταιρεία Intrakat, μέλος του Ομίλου εταιρειών της Intracom Holdings.

Η Intrakat υπέγραψε δύο συμβάσεις με τη Fraport Greece, συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, που αφορούν στην υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, των οποίων η Fraport Greece έχει αναλάβει τη λειτουργία, αναβάθμιση και συντήρηση για περίοδο 40 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι η Fraport Greece υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο σύμβαση παραχώρησης για την αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων. Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου. Η σύμβαση είναι διάρκειας 40 ετών και περιλαμβάνει την καταβολή ενός εφάπαξ τιμήματος, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των έργων αναβάθμισης και επέκτασης των αεροδρομίων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2021 θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πέτρος Σουρέτης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης υποδομών της χώρας μας, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τα οφέλη από την επένδυση, εκτιμάται ότι, πέρα από την εταιρεία Intrakat, θα ωφεληθούν όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες (υπεργολάβοι, προμηθευτές υλικών κ.λπ.), ενώ πολλαπλάσια οφέλη θα υπάρξουν για την τόνωση της οικονομίας αλλά και της απασχόλησης τοπικά, σε όλες τις περιοχές που καλύπτουν τα 14 αεροδρόμια. Υπολογίζεται, ότι στη φάση πλήρους ανάπτυξη του έργου θα απασχοληθούν από 1.800 έως 2.000 άτομα.

Εκτιμάται, ότι το έργο της Fraport σε συνδυασμό με τα νέα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, όπως της Cosco στον Πειραιά, την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, τις ΣΔΙΤ Απορριμάτων σε όλη τη χώρα, την ανακαίνιση του Αστέρα Βουλιαγμένης, το μεγάλο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό δίκτυο, σηματοδοτούν ένα restart του κατασκευαστικού κλάδου.

Σημειώνεται, ότι η Fraport χρηματοδοτείται από μεγάλες τράπεζες και το έργο έχει εξασφαλισμένα τα αναγκαία κεφάλαια από ξένες και ελληνικές τράπεζες. Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου κοινοπραξία χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υπέγραψε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ με τη Fraport Greece, μία κοινοπραξία της Fraport AG και του Όμιλου Κοπελούζου.

Από την πλευρά της, η Intrakat, για την ομαλή εκτέλεση, έχει εξασφαλίσει και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εγκεκριμένα όρια για την έκδοση των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται, για καλή εκτέλεση ή προκαταβολή. Η πρώτη σύμβαση αφορά τα επτά αεροδρόμια Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου: Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ακτίου. Η δεύτερη σύμβαση αφορά τα επτά αεροδρόμια Αιγαίου: Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου, Σκιάθου και Μυτιλήνης.

Στην πρώτη τετραετία θα κατασκευαστούν πέντε νέοι τερματικοί σταθμοί στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης. Τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000 m2 σε περίπου 300.000 m2.

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), αύξηση των σημείων ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%).

Επίσης, προβλέπεται πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των πυροσβεστικών σταθμών των αεροδρομίων, των χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών και των γεννητριών ηλεκτροδότησης.

Σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας, σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system). Επιπλέον, προβλέπεται ανανέωση και εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής όψης τους.