Η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση των ΗΠΑ κήρυξε τον «πόλεμο» στον Τραμπ

Η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση των ΗΠΑ κήρυξε τον «πόλεμο» στον Τραμπ
epa06823062 US President Donald J. Trump speaks to the media after delivering remarks to the House Republican Conference on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 19 June 2018. EPA/Chris Kleponis / POOL

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ξεκινάει εκστρατεία κατά των δασμών του Αμερικανού προέδρου.

Η Κίνα αναμένεται να επιβάλει τον Ιούλιο νέους δασμούς 25% στη σόγια. Το Μεξικό επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χοιρινού. Η ΕΕ έχει θέσει στο στόχαστρό της αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,2 δισ. δολαρίων τα οποία εξάγονται στην Ένωση, μεταξύ των οποίων μπέρμπον και μοτοσικλέτες Harley Davidson.

Ασκώντας πιέσεις στον Τραμπ, το Επιμελητήριο βάσισε την ανάλυσή του για κάθε Πολιτεία ξεχωριστά σε στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και κυβερνητικές οργανώσεις στην Κίνα, την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Ο Τραμπ είχε στο παρελθόν πεισθεί να υποχωρήσει από τις εμπορικές απειλές με το επιχείρημα ότι οι Πολιτείες που τον στήριξαν στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 θα πληγούν σοβαρά. Για παράδειγμα, το Επιμελητήριο ανέφερε ότι στο Τέξας τα αντίμετρα θα μπορούσαν να πλήξουν εξαγωγές αξίας 3,9 δισ. δολαρίων, στο Τενεσί 1,4 δισ. δολαρίων και στη Νότια Καρολίνα 3 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: Οι εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες από τον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ