«Η μεγαλύτερη φοβία για τους τουρίστες δεν είναι ο πόλεμος, αλλά το κόστος διαβίωσης»

«Η μεγαλύτερη φοβία για τους τουρίστες δεν είναι ο πόλεμος, αλλά το κόστος διαβίωσης»
epa10238217 Groups of tourists vist the Parthenon Temple on Acropolis Hill in Athens, Greece, 12 October 2022. EPA/ALEXANDROS BELTES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Νικόλας Κελαϊδίτης κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν και μιλά για τα σημαντικά ορόσημα και τις νέες τάσεις στον τουρισμό.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας για την έκβαση της φετινής σεζόν, η οποία εκτιμούν, ότι παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και θα κινηθεί κοντά στα επίπεδα του 2022. Η μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι η πανδημία στην Κίνα και η παραλλαγή Κράκεν, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά το ενεργειακό κόστος και το συνολικότερο κόστος διαβίωσης είναι πλέον οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχολογία των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της ECTAA, Νικόλα Κελαϊδίτη, σημαντικά ορόσημα για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις είναι η έκθεση στο Λονδίνο που έγινε αρχές Νοεμβρίου, αλλά και η έκθεση στο Βερολίνο που έπεται τον Μάρτιο.

«Η αλήθεια είναι ότι το Λονδίνο δεν έδειξε τη δυναμική που περιμέναμε. Υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά στην πράξη είδαμε συγκράτηση σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν να κλείσουν λίγο αργότερα τις διακοπές τους διότι υπάρχει ακόμη ελαστικότητα στον τρόπο των ακυρώσεων, γεγονός που τους επιτρέπει μια σχετική ευελιξία στον προγραμματισμό τελευταίας στιγμής. Η Ευρώπη είναι σίγουρα η αγορά η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο και μετά τον Μάρτιο θα έχουμε αντιπροσωπευτική εικόνα. Παρόλα αυτά οι τρεις μεγαλύτερες αγορές εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται ως χώρα και να μας στηρίζουν ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί οικιακή οικονομία κάθε κράτους» τονίζει στο Fortune o κ. Κελαϊδίτης.

Επισημαίνει πως πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς το 2019 ως σημείο αναφοράς για τον τουρισμό, καθώς από το 2020 έχουν αλλάξει και οι τάσεις και ο τρόπος που επιλέγουμε αλλά και η μορφή των διακοπών μας.

«Σίγουρα η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμη, θα έρχονταν αλλαγές, ωστόσο, η πανδημία και ο κορωνοϊός τις επιτάχυναν. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις σε επίπεδο αφίξεων, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι γενικότερα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ότι θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2022 το οποίο ήταν σχετικά καλά. Να υπενθυμίσω ότι αφίξεις ήταν στο 89% και τα έσοδα στο 93%-94% των επιπέδων του 2019, όμως προσωπικά δε συμφωνώ με τον τρόπο μέτρησης τους διότι στηριζόμαστε στα στατιστικά ενός και μόνο φορέα όταν θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλοι για να τα διασταυρώσουν» λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει πως για λίγο ακόμη διάστημα το κυρίαρχο μοντέλο που θα επικρατήσει θα είναι ο μαζικός τουρισμός. Παρόλα αυτά υπάρχει μία αυξημένη τάση σε μεμονωμένες κρατήσεις και άνοδος του θαλάσσιου τουρισμού, του τουρισμού περιπέτειας, του αυστηρά πολιτιστικού τουρισμού αλλά και του σκοτεινού τουρισμού ο οποίος βασίζεται στην επίσκεψη σημείων που έχουν συνδεθεί με αρνητικά γεγονότα και θάνατο.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 8 δις το διάστημα 2030 – 2032.

«Ο πόλεμος έχει μπει πια χαμηλά στη λίστα. Η μεγαλύτερη φοβία στα ευρωπαϊκά όργανα με τα οποία είμαστε διαρκώς σε επαφή είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος και το κόστος διαβίωσης των πολιτών» καταλήγει ο Πρόεδρος του HATTA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: