Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη μετοχή της Spotify

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη μετοχή της Spotify
epa06643599 Specialist Peter Giacchi announces the start of trading of shares of Spotify at the New York Stock Exchange during the company's Initial Public Offering in New York, New York, USA, on 03 April 2018. EPA/JUSTIN LANE

Ποιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά αρκετά δισ. δολάρια μέσα σε μια μόνο μέρα.

Η μετοχή της Spotify έκλεισε στα 149 δολάρια την Τρίτη, μετά από την πρώτη ημέρα της εταιρείας στο χρηματιστήριο, φτάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 26.5 δισ. δολάρια.

Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας και πόσο υπολογίζεται η αξία του μεριδίου τους σήμερα;

Martin Lorentzon: Συνιδρυτής της Spotify (12.2%)

Ο Lorentzon βοήθησε την ίδρυση της εταιρείας στη Στοκχόλμη το 2006. Τώρα βρίσκεται στη θέση του Αντιπροέδρου και έχει μετοχικό μερίδιο 12.2% με σημερινή αξία περίπου στα 3.2 δισ. δολάρια.

Tencent (9.1%)

Η Spotify και η Tencent Music Entertainment, η θυγατρική του κινέζικου ομίλου Tencent Holdings Ltd., πραγματοποίησαν επενδύσεις μεταξύ τους στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Το μερίδιο της Tencent στην Spotify αξίζει τώρα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Daniel Ek: Ο CEO της Spotify (8.8%)

Ο Συνιδρυτής της και CEO της εταιρείας ξεκίνησε να στήνει την Spotify από το 2006. Το μερίδιο των μετοχών που κατέχει σήμερα αξίζει 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Tiger Global Management (7.2%)

Η επενδυτική εταιρεία Tiger Global Management είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μέτοχος της Spotify με μερίδιο ύψους 7.2% που μεταφράζεται σε περίπου 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο την Τρίτη.

Sony (5.7%)

Πολλές είναι οι δισκογραφικές εταιρείες που διαθέτουν μετοχές της Spotify, αλλά το μερίδιο της Sony που ανέρχεται στο 5.7% είναι το μεγαλύτερο ανάμεσά τους. Η σημερινή του αξία φτάνει τα 1.5 δισ. δολάρια.