Η μεγαλύτερη κίνηση εξαγοράς από κινεζική εταιρεία είναι γεγονός

Η μεγαλύτερη κίνηση εξαγοράς από κινεζική εταιρεία είναι γεγονός

Συμφωνία εξαγοράς της ελβετικής εταιρείας Syngenta από την κινεζική ChemChina έναντι 43 δισ. δολαρίων.

Τη μεγαλύτερη κίνηση εξαγοράς ξένης επιχείρησης έκανε η Κίνα, με την προσφοράς ύψους 43 δισ. δολαρίων που έκανε η κρατική εταιρεία της ChemChina (China National Chemical Corp) για την απόκτηση της ελβετικής εταιρείας σπόρων και παρασιτοκτόνων Syngenta, αποσκοπώντας στη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων.

Η εξαγορά, που ανακοινώθηκε και από τις δύο εταιρείες, θα επιταχύνει μία αναδιάταξη του παγκόσμιου τομέα χημικών του αγροτικού τομέα και αποτελεί πρόβλημα για την αμερικανική εταιρεία Monsanto, η οποία απέτυχε να αποκτήσει πέρυσι τη Syngenta.

Η Κίνα επιδιώκει να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του πληθυσμού της με τρόφιμα και η δυνητική παραγωγή της αναβαθμίζεται σημαντικά με τα υψηλής κλάσης χημικά και τους σπόρους της Syngenta που προστατεύονται από πατέντες.

«Μόνο το 10% περίπου της κινεζικής αγροτικής γης είναι αποδοτικό. Η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από την εξαγορά μίας εταιρείας από μία άλλη. Πρόκειται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε πηγή κοντά στη συμφωνία στο Ρόιτερς. Πολλά έτη εντατικής γεωργίας, σε συνδυασμό με υπερβολική χρήση χημικών έχουν υποβαθμίσει τη γη και μολύνει την παροχή νερού, καθιστώντας την Κίνα ευάλωτη, λόγω μειωμένων σοδειών.

Η συμφωνία ταιριάζει με τα σχέδια του Πεκίνου για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας την επόμενη πενταετία. «Με έστειλαν στην ύπαιθρο, όταν ήμουν 15 ετών, έτσι είμαι πολύ εξοικειωμένος με το τι χρειάζονται οι αγρότες όταν εργάζονται στη γη. Θέλουμε να διαδώσουμε τις ολοκληρωμένες λύσεις της Syngenta στους αγρότες με μικρούς κλήρους», δήλωσε ο Πρόεδρος της ChemChina, Ren Jianxin, σε συνέντευξη τύπου.

Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο εσωτερικό, οι κινεζικές εταιρείες ψάχνουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για τη σύναψη συμφωνιών που μπορούν να δώσουν ώθηση στις εργασίες τους και να τις βοηθήσουν να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους. Εάν ολοκληρωθεί, η συμφωνία για την εξαγορά της Syngenta θα είναι υπερδιπλάσια σε αξία από την εξαγορά, ύψους 17,7 δις. δολαρίων, της καναδικής ενεργειακής εταιρείας Nexen από την κινεζική CNOOC το 2012. Η ChemChina αγόρασε πέρυσι την ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τη γερμανική βιομηχανική εταιρεία μηχανημάτων KraussMaffei Group έναντι περίπου 1 δις. δολαρίων.

Η μετοχή της Syngenta αυξήθηκε στην είδηση της συμφωνίας, κοντά στα 412 ελβετικά φράγκα, που υπολείπεται της συμφωνημένης τιμής εξαγοράς των 465 δολαρίων ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε 480 φράγκα, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι η συμφωνία μπορεί να σκοντάψει σε εμπόδια των ρυθμιστικών Αρχών και τις περιορισμένες προσδοκίες μίας αντιπροσφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ