Η μεγαλύτερη πρόκληση των CEO; Το reskilling των εργαζομένων

Η μεγαλύτερη πρόκληση των CEO; Το reskilling των εργαζομένων
Photo: pixabay.com
Μπορεί η πανδημία, η φυλετική αδικία και η κλιματική αλλαγή να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας συνολικά, αλλά η μεγάλη πρόκληση για την οποία οι CEO νοιώθουν πιο άμεσα υπεύθυνοι είναι το reskilling, δηλαδή ο αναπροσανατολισμός των δεξιοτήτων των υπαλλήλων.

του Alan Murray

Αν υπάρχει ένα ζήτημα που κινητοποιεί τους CEO που συμμετέχουν στο κίνημα του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών, είναι η κατάρτιση και το upskilling– η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Ο λόγος; Όλοι βλέπουν το επικίνδυνο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ατόμων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και των άλλων με χαμηλότερο. Και πρόκειται για ένα χάσμα που διευρύνθηκε εν μέσω της πανδημίας, και διευρύνεται καθημερινά περαιτέρω λόγω της τεχνολογικής αλλαγής.

Μπορεί δηλαδή η πανδημία, η φυλετική αδικία και η κλιματική αλλαγή να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας συνολικά, αλλά η μεγάλη πρόκληση για την οποία οι CEO νοιώθουν πιο άμεσα υπεύθυνοι είναι το reskilling, δηλαδή ο αναπροσανατολισμός των δεξιοτήτων των υπαλλήλων.

Η Deanna Mulligan, CEO της ασφαλιστικής Guardian Life Insurance, μετέφερε το πάθος της για το συγκεκριμένο ζήτημα σε ένα βιβλίο με τίτλο Hire Purpose: How Smart Companies Can Close the Skills Gap, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

Η Mulligan βρέθηκε στη Guardian εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης. Η επίδραση της ύφεσης στην εταιρεία δεν ήταν μεγάλη, αλλά «έβλεπα τριγύρω μου πολλές φίλες και φίλους που έχαναν τις δουλειές τους». Όταν έγινε CEO το 2011, κατάλαβε ότι ένας συνδυασμός χαμηλών επιτοκίων και τεχνολογικής αλλαγής επρόκειτο να αποδιοργανώσει την εταιρεία και τους εργαζομένους της. «Είπα στον εαυτό μου ότι δεν ήθελα να βρίσκομαι σε μια από αυτές τις εταιρείες που πρέπει να πετάξουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στον δρόμο».

Η ίδια ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας συγγραφής κώδικα στα άτομα που εργάζονταν στα τηλεφωνικά κέντρα. Παράλληλα, συνεργάστηκε με τη General Assembly για να διδαχθούν οι αναλογιστές να γίνουν data analysts, και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα “train in, train out” – παρέχοντας δύο χρόνια φοίτηση σε τοπικό κοινοτικό κολλέγιο για υπαλλήλους που είχαν χάσει τις δουλειές τους.

«Οι εταιρείες έχουν υποχρέωση στην κοινωνία να προσπαθήσουν να κινηθούν με αυτό τον τρόπο» είπε η Mulligan. «Και είναι φτηνότερο από το να απολύεις ανθρώπους».

Όπως και άλλοι συνάδελφοί της CEO, η ίδια έχει δεσμευθεί να επεκτείνει τέτοια προγράμματα πέρα από τους δικούς της εργαζομένους. «Είναι σημαντικό να προσδώσουμε μεγάλη κλίμακα στις προσπάθειές μας» καταλήγει.