Η Mercedes ποντάρει τα πάντα στα ηλεκτρικά οχήματα

Η Mercedes ποντάρει τα πάντα στα ηλεκτρικά οχήματα
epa08501692 Flags with the Mercedes logo at the Mercedes-Benz factory in Ludwigsfelde, Germany, 22 June 2020. Brandenburg's prime minister Woidke visited Mercedes-Benz's heavy vehicle and MTU's airline engine factories, with particular interest on how the coronavirus Covid-19 pandemic has affected the companies. EPA/ADAM BERRY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tου Christiaan Hetzner

Αισθανόμενη την πίεση από την Tesla, από τη μία πλευρά, και από τις ρυθμιστικές αρχές, από την άλλη, η Mercedes-Benz ενίσχυσε τις φιλοδοξίες της και τώρα αναμένει ότι μέχρι το 2025 περίπου το 50% των αυτοκινήτων που θα πουλάει θα τροφοδοτείται εν μέρει ή αποκλειστικά από μπαταρία. 

Ο βασικός εταιρικός βραχίονας αυτοκινήτων της Daimler δέσμευσε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για το πρόγραμμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μπαταρίες (BEV) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αποκαλύπτοντας την Πέμπτη σχέδια για την πλήρη μετάβαση σε καθαρά οχήματα μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030, αν αυτό είναι δυνατόν.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οδικού χάρτη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Το σημείο καμπής πλησιάζει, ειδικά στην πολυτελή κατηγορία όπου ανήκει η Mercedes», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler. Ola Källenius, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης. «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανεβάζουμε τους ρυθμούς, επιταχύνοντας από το EV-first στο EV-only». 

Μέχρι το 2025, η εταιρεία θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση ηλεκτροκίνησης για κάθε μοντέλο της γκάμας της, παρά το σημαντικά υψηλότερο κόστος κατασκευής, το οποίο δεν αναμένεται να συγκλίνει με εκείνο των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030. 

Για να προστατεύσει την κερδοφορία της κατά τη μετάβαση, η εταιρεία σχεδιάζει μια «ριζική μείωση» όλων των επενδύσεων σε προϊόντα που δεν σχετίζονται με τα ηλεκτρικά οχήματα. Δεν θα αναπτυχθούν νέες πλατφόρμες οχημάτων για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό σημαίνει ότι και τα νέα plug-in υβριδικά που «παντρεύουν» μια μπαταρία με έναν κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ θα εξαντληθούν τελικά στη διάρκεια της δεκαετίας. 

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων η εταιρεία θα εγκαταστήσει, μαζί με συνεργάτες, οκτώ εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός στις ΗΠΑ, που θα παράγουν συνδυασμένη ετήσια παραγωγή μπαταριών αξίας 200 γιγαβατώρων, που αντιστοιχεί περίπου σε 2 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για τη διοίκηση, ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι πιο κοντά απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς συνήθως χρειάζονται τρία χρόνια και μερικές φορές περισσότερα για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου από το μηδέν. Αυτοί οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης σημαίνουν ότι οι θεμελιώδεις αλλαγές στη στρατηγική πρέπει πρώτα να περάσουν από το σύστημα προτού γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η Mercedes σχεδιάζει επίσης να καταργήσει σταδιακά τη διανομή μέσω αντιπροσώπων franchise, όπου αυτό επιτρέπεται από το νόμο. Σιγά-σιγά, αγορά προς αγορά, θα στραφεί σε ένα μοντέλο άμεσων πωλήσεων, όπου το επιχειρηματικό ρίσκο μεταφέρεται από τον έμπορο αυτοκινήτων στην εταιρεία αυτοκινήτων.

Η Mercedes έχει εφαρμόσει αυτό το μοντέλο στο παρελθόν στη Γερμανία, αλλά μόνο ως προσωρινή λύση όταν ένας έμπορος χρεοκόπησε σε μια σημαντική περιοχή πωλήσεων. Η Tesla έδειξε ότι η αξία της κατοχής των δεδομένων ενός πελάτη και η δυνατότητα πώλησης υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός οχήματος ανοίγουν νέες δυνατότητες κερδών σε μια δραστηριότητα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Για να δείξει τι μπορεί να επιτύχει η μάρκα, η Mercedes θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους ένα concept αυτοκίνητο με την ονομασία Vision EQXX, ικανό να διανύσει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, το οποίο σχεδιάστηκε εν μέρει με τη βοήθεια των κορυφαίων μυαλών της ομάδας της Formula 1.

«Ο στόχος είναι η μαζική μείωση της κατανάλωσης με εξαιρετικές βελτιώσεις στην αποδοτικότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργιών της Mercedes, Markus Schäfer, προσθέτοντας ότι αυτές οι εξελίξεις θα ωφελήσουν αργότερα τα αυτοκίνητα παραγωγής στο μέλλον.

Η επίτευξη αυτού του στόχου σημαίνει καλύτερη αεροδυναμική από τη Mercedes EQS, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει τον χαμηλότερο συντελεστή οπισθέλκουσας από οποιοδήποτε αυτοκίνητο παραγωγής που έχει κατασκευαστεί ποτέ, καθώς και βελτίωση κατά 20% της ενεργειακής πυκνότητας σε επίπεδο κυψέλης.

«Οι ειδικοί μας διευρύνουν τα όρια του εφικτού όσον αφορά το σχεδιασμό του ηλεκτροκινητήρα, του μετατροπέα, της μπαταρίας, της συσκευασίας και της θερμικής διαχείρισης», δήλωσε. «Κυνηγούν οριακά κέρδη που οδηγούν σωρευτικά σε μια σημαντική αύξηση της εμβέλειας».