Η Μέρκελ δείχνει την πόρτα στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι μετρούν αντίστροφα για το τέλος

Η Μέρκελ δείχνει την πόρτα στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι μετρούν αντίστροφα για το τέλος
German Chancellor Angela Merkel speaks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a session of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin February 27, 2015. Germany's parliament will vote today on the extension of Greece's bailout by four months. REUTERS/Hannibal Hanschke (GERMANY - Tags: POLITICS) - RTR4RDSL

Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε cent αν δεν φύγουν Τσίπρας-Βαρουφάκης λέει η Times. Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος όλα όσα έχουν γίνει.

Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε cent από ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένουν στην εξουσία γιατί η Γερμανία θα μπλοκάρει κάθε τέτοια συμφωνία δήλωσε κορυφαίος Γερμανός πολιτικός στους βρετανικούς The Times.

«Σήμερα υπάρχει ένα ερώτημα εμπιστοσύνης για τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη σε όλα τα κόμματα. Όχι (δεν τους εμπιστευόμαστε) δήλωσε στην εφημερίδα ο ανώτατος Γερμανός συντηρητικός πολιτικός.

Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παραμείνουν στην εξουσία, ακόμα και μετά από ένα “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής τότε η Αθήνα δεν θα έχει καμία ευκαιρία για ένα νέο πακέτο διάσωσης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Τονίζει, επίσης, πως το κυβερνών κόμμα CDU και ο σύμμαχός του από τη Βαυαρία CSU θα μπλοκάρουν κάθε αίτημα που θα υποβληθεί όσο το δίδυμο, που περιγράφεται ως «κομμουνιστές», παραμένει στην εξουσία.

«Στο συνασπισμό CDU/CSU θα υπάρξουν πολλοί που θα ψηφίσουν “όχι” αν το αίτημα είναι από τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη. Σίγουρα. Γιατί απλά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Λένε, δεν θα δώσω στην Ελλάδα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς έναν αξιόπιστο εταίρο» προσθέτει και συμπληρώνει όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλουμε έναν αξιόπιστο εταίρο που θέλει να κάνει τη δουλειά».

Αντίστροφη μέτρηση για την χρεωκοπία

Τη στιγμή που περισσότεροι από 30.000 πολίτες είχαν κατακλύσει τη κεντρική πλατεία των Αθηνών διαδηλώνοντας υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, ο ανταποκριτής του CNN απ’ την Αθήνα μετέφερε τον παλμό και ταυτόχρονα μετρούσε αντίστροφα  για τη χρεοκοπία της Ελλάδας – μέχρι την ώρα δηλαδή που έληγε η προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ.

Τυπικά, ο χρόνος έληξε για την Ελλάδα στη 01:00 τα ξημερώματα, καθώς και το πρόγραμμα διάσωσης του ESM ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρχει συμφωνία ανανέωσής του, εκείνη την ώρα, αλλά και η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, την οποία φυσικά η Ελλάδα δεν έκανε -και θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ δείχνει στην Ελλάδα την… πόρτα

Η βρετανική Guardian επέστρεψε σήμερα με νέο σκίτσο, αποτυπώνοντας την κρίσιμη κατάσταση.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε δάνειο στο Διεθνές Νομισματικό Tαμείο» μετέδωσε στη 01.00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Guardian.

«Ιστορική στιγμή: η Ελλάδα καθυστέρησε την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ» γράφει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας: «Αυτό ήταν. Δεν δόθηκε επιπλέον περίοδος χάριτος. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει μόλις εισέλθει σε μια νέα φάση».

«Είναι η πιο θλιβερή ημέρα στην Ευρώπη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα» σχολίασε ο δημοσιογράφος του Guardian, Ian Traynor.

Το πρωτοσέλιδο του Guardian αναφέρει σαν τίτλο: «Η Ελλάδα αφέθηκε να βυθίζεται στο χρέος για δεκαετίες»

Σήμερα, ο σκιτσογράφος της Guardian Steve Bell σχολιάζει όσα έχουν γίνει από χθες με ένα παραστατικό σκίτσο που απεικονίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ντυμένη στα χακί δείχνει στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου, πάνω από την οποία υπάρχει η επιγραφή «Grexit».

Και ο γερμανικός Τύπος αποτυπώνει τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα. «Bild», «Die Zeit», «Handelsblatt» είναι λίγα μόνο από τα πρωτοσέλιδα που μιλούν για την κρίση. Για το ελληνικό δράμα, γράφει η «Bild» και καταγράφει πώς το πόκερ του Τσίπρα έφερε τη χρεοκοπία.

Στη «σκιά» της πτώχευσης, η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τους πολίτες, σχολιάζει η Handelsblatt.

2
3

O Γαλλικός Τύπος και η «Le Monde» σχολιάζει πως η «Ελλάδα βυθίζεται περισσότερο στην κρίση» κάνοντας παράλληλα αναφορά στη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Η «Figaro» με πρώτο της θέμα το σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα παραθέτει τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων που κάνουν λόγο ακόμη και για «κούρεμα» των καταθέσεων.