Η Meta επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη και… απογειώνει τα κέρδη της
- 09/05/2025, 16:00
- SHARE

Τα παλιά προβλήματα της Meta με τη διαχείριση περιεχομένου ήταν κάποτε βασικό θέμα συζήτησης στη Madison Avenue, με τους διαφημιζόμενους να επικρίνουν τον τεχνολογικό γίγαντα για τα λεγόμενα ζητήματα «ασφαλείας της επωνυμίας».
Όμως, διανύουμε μια νέα εποχή — και οι διαφημιστές συνεχίζουν να ξοδεύουν αμείωτα.
Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη διαφήμιση, έφτασαν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση.
Τον Ιανουάριο, η Meta ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τους εξωτερικούς ελεγκτές γεγονότων με ένα σύστημα κοινοτικών σχολίων, εμπνευσμένο από το X (πρώην Twitter), σε Facebook, Instagram και Threads. Παράλληλα, δήλωσε πως σκοπεύει να επαναφέρει περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο στις ροές των χρηστών και να χαλαρώσει τους κανόνες περιεχομένου σε θέματα όπως η ταυτότητα φύλου και η μετανάστευση.
Διαφημιστές και αναλυτές του κλάδου είχαν δηλώσει στο Business Insider τον Ιανουάριο ότι, αν και οι αλλαγές τους ανησυχούσαν, πιθανότατα θα συνέχιζαν να διαφημίζονται μέσω της Meta όσο αυτή προσέφερε μεγάλο κοινό και αποδοτικότητα στις διαφημίσεις.
Τα εντυπωσιακά κέρδη της Meta που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν αυτή τη θεωρία.
Στην ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα, τα στελέχη της Meta απέδωσαν τη δυναμική στην AI-powered σουίτα διαφημιστικών εργαλείων, Advantage Plus. Τα εργαλεία αυτά αυτοματοποιούν πολλές πτυχές μιας διαφημιστικής καμπάνιας, από τον εντοπισμό του κατάλληλου κοινού μέχρι και τη δημιουργία εικόνων για τις διαφημίσεις.
Η Susan Lee, οικονομική διευθύντρια της Meta, ανέφερε ότι παρατηρήθηκαν μειώσεις δαπανών από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ασία που στοχεύουν χρήστες στις ΗΠΑ, πιθανόν ενόψει της κατάργησης του φορολογικού παραθύρου de minimis από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Μαΐου. Η εξαίρεση αυτή επέτρεπε σε εταιρείες όπως η Temu και η Shein — σημαντικοί διαφημιστές της Meta — να αποστέλλουν παραγγελίες κάτω των 800 δολαρίων από την Κίνα χωρίς δασμούς.
Ωστόσο, η Meta δήλωσε ότι η διαφημιστική της δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, απομακρύνοντας τους φόβους για επιβράδυνση λόγω δασμών. Προβλέπει έσοδα μεταξύ 42,5 και 45,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 44 δισεκατομμύρια.
Ο Nick Manning, πρώην στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας και ιδρυτής της Encyclomedia International, δήλωσε ότι οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των χρηστών και το είδος περιεχομένου που εμφανίζεται στις μεγάλες πλατφόρμες τεχνολογίας.
Μέρος της ανθεκτικότητας της Meta, είπε, οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται λιγότερο σε μεγάλες εταιρείες (blue-chip) και περισσότερο στα εκατομμύρια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διαφημίζονται στις εφαρμογές και ιστότοπούς της. Η ίδια η εταιρεία ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αποτέλεσαν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης των διαφημιστικών εσόδων.
«Η Meta, για ορισμένους τύπους διαφημιζομένων, εξακολουθεί να προσφέρει αποτελέσματα — και αυτοί οι διαφημιζόμενοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ασφάλεια των χρηστών ή της επωνυμίας», είπε ο Manning.
Η Meta είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την καταλληλότητα του brand, παρέχοντας μια σειρά εργαλείων για τους διαφημιστές.
Παρόλο που αντιμετωπίζει την ίδια μακροοικονομική αβεβαιότητα με πολλές άλλες επιχειρήσεις, η Meta το κάνει από θέση ισχύος.
«Οι διαφημιστές θα επενδύσουν περισσότερα σε αποδεδειγμένα, εξελιγμένα δίκτυα όπως το Facebook και το Instagram — αποσύροντας παράλληλα δαπάνες από μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες — ενώ διαχειρίζονται την αβεβαιότητα», δήλωσε η Minda Smiley, ανώτερη αναλύτρια στην EMARKETER, θυγατρική εταιρεία του BI.
Αρκεί να δούμε τη διαφορετική πορεία της Snap. Οι μετοχές της κατέρρευσαν την Τρίτη αφού ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη πρώτου τριμήνου που μεν ήταν εντός των προβλέψεων, αλλά αρνήθηκε να δώσει προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο, επικαλούμενη την οικονομική αβεβαιότητα.