Η μετάλλαξη “κένταυρος” εντοπίστηκε και στην Ολλανδία

Η μετάλλαξη “κένταυρος” εντοπίστηκε και στην Ολλανδία
AMSTERDAM, NETHERLANDS - JUNE 26: A general view from city center after the 4th phase of the normalization in the novel coronavirus (Covid-19) pandemic, in which the mask obligation in closed areas was removed, has started as of today, in Amsterdam, Netherlands on June 26, 2021. Abdullah Asiran / Anadolu Agency (Photo by Abdullah Asiran / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Ένα πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.2.75 του στελέχους Όμικρον, της αποκαλούμενης και «κένταυρος», εντοπίστηκε στην Ολλανδία, σε ένα δείγμα που χρονολογείται από την 26η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

«Η υποπαραλλαγή BA.2.75 του κορονοϊού», που είχε ήδη εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Ινδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «εντοπίστηκε τώρα και στην Ολλανδία», ανέφερε το RIVM σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ξέρουμε ελάχιστα πράγματα για την BA.2.75» όμως «φαίνεται ότι μπορεί να παρακάμψει πιο εύκολα την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2, χάρη σε μικρές, συγκεκριμένες μεταλλάξεις», πρόσθεσε το Ινστιτούτο.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραλλαγή BA.2.75 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και στη συνέχεια σε περίπου άλλες δέκα χώρες. Όπως είπε, φαίνεται ότι φέρει κάποιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα. «Είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν αυτή η υποπαραλλαγή έχει τη δυνατότητα να παρακάμπτει την ανοσία ή ακόμη και να οδηγεί σε σοβαρότερη νόσηση. Δεν το γνωρίζουμε», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί την κατάσταση.

Το δείγμα που εξετάστηκε στην Ολλανδία προέρχεται από την επαρχία Γκέλντρε και ελήφθη στις 26 Ιουνίου. Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών χαρακτήρισε τη ΒΑ.2.75 «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου ανέφερε στα τέλη Ιουνίου ότι «αξίζει τον κόπο» να παρακολουθούν οι επιστήμονες την υποπαραλλαγή αυτήν επειδή «έχει πολλές μεταλλάξεις αιχμής» και είναι «πιθανότατα παραλλαγή δεύτερης γενιάς» με ενδεχομένως «ταχεία ανάπτυξη» και «μεγάλη γεωγραφική διασπορά».