Οι “Metamates” και οι 6 νέες εταιρικές αξίες του Zuckerberg για το rebrand του metaverse

Οι “Metamates” και οι 6 νέες εταιρικές αξίες του Zuckerberg για το rebrand του metaverse
Meta logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 29, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

του Eamon Barrett

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, έκανε μια ενημέρωση στις επί σειρά ετών εταιρικές αξίες της εταιρείας που συνέταξε για πρώτη φορά το 2007, όταν η εταιρεία που είχε ιδρύσει εξακολουθούσε να αποκαλείται Facebook.

«Είμαστε πλέον μια εταιρεία που λειτουργεί από πολλά σημεία. Έχουμε μια παγκόσμια κοινότητα και ευρεία απήχηση. Και είμαστε τώρα μια εταιρεία του metaverse, που χτίζει το μέλλον της κοινωνικής σύνδεσης», έγραψε ο Zuckerberg σε μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στη σελίδα του στο Facebook. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενημερώσουμε τις αξίες μας και το πολιτισμικό μας λειτουργικό σύστημα».

Για τη Meta και το προσωπικό της, αυτό σημαίνει ότι βάζει τα συμφέροντα της εταιρείας πάνω από όλα. Ένα από τα έξι νέα σλόγκαν του Zuckerberg είναι το σύνθημα, “Meta, Metamates, Me”.

«Το Meta, Metamates, Me σημαίνει να είμαστε καλοί διαχειριστές της εταιρείας και της αποστολής μας. Αφορά το αίσθημα ευθύνης που έχουμε για τη συλλογική μας επιτυχία και ο ένας απέναντι στον άλλον ως συμπαίκτες. Σημαίνει να φροντίζουμε την εταιρεία μας και ο ένας τον άλλον», είπε ο Zuckerberg.

Το αν το όνομα θα «πιάσει» στους χρήστες του Meta – παλαιότερα γνωστοί ως Facebookers – μένει να το δούμε. Αλλά η ιδέα των εργαζομένων να βάζουν την εταιρεία πάνω από όλα είναι λίγο απαίσια, δεδομένου ότι το rebrand του Facebook συνέβη ενώ η εταιρεία αντιμετώπιζε ένα εσωτερικό σκάνδαλο.

Πέρυσι, η πρώην υπάλληλος του Facebook, Frances Haugen, διέρρευσε λεπτομέρειες για το πώς η εταιρεία, κατά τα δικά της λόγια, «έθετε προτεραιότητα στα δικά της κέρδη έναντι της δημόσιας ασφάλειας και [έθετε] τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο».

Τον Οκτώβριο, η Haugen διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα, που ονομάστηκαν Facebook Papers, που έδειχναν πώς η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα της, αγνόησε αναφορές ότι οι δικές της εφαρμογές έβλαπταν την ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών και ταλανιζόταν από εσωτερικές διαφωνίες για τις πολιτικές της.

Ο Zuckerberg απέρριψε τη διαρροή ως «συντονισμένη προσπάθεια» να «σχηματιστεί μια ψευδής εικόνα της εταιρείας μας». Στη συνέχεια, τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία ξεκίνησε ένα τεράστιο rebrand, μετονομάστηκε σε Meta και άρχισε να διαφημίζει το metaverse.

Η διαφήμιση του metaverse είναι ουσιαστικά το βασικό δόγμα των έξι νέων εταιρικών αξιών της Meta, τις οποίες ο Zuckerberg περιέγραψε σε μια εταιρική συνάντηση όλων των στελεχών πριν δημοσιεύσει τη λίστα στη σελίδα του στο Facebook. Εν ολίγοις, οι έξι νέες αξίες είναι:

  1. Κινήσου γρήγορα
  2. Εστίασε στον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο
  3. Δημιούργησε φοβερά πράγματα
  4. Ζήσε στο Μέλλον
  5. Να είσαι άμεσος και να σέβεσαι τους συναδέλφους σου
  6. Meta, Metamates, Me

Πηγή: Fortune.com