Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και το προσφυγικό στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συνόδου

Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και το προσφυγικό στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συνόδου
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (2Α), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι (4Α), ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), ο πρωθυπουργός της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (3Α) και ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), μιλούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τα το τέλος των εργασιών της 4ης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, στη Ρώμη. Στην ιταλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται η τέταρτη Σύνοδος των χωρών του Νότου, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Το «Μed 7» υποστηρίζει και νέες πρωτοβουλίες για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία, σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις «χώρες πρώτης γραμμής», όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τα κυριότερα σημεία της κοινής διακήρυξης της συνόδου των χωρών του νότου της ΕΕ.

Στην κοινωνική Ευρώπη, στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η οποία προτείνεται να αποκτήσει κοινό προϋπολογισμό, καθώς και στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κοινή διακήρυξη της τέταρτης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην Ρώμη. «Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στη διακήρυξη.

Στο κείμενο των επτά ηγετών υπογραμμίζεται ακόμη ότι «θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία», κι ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση».

Οι ηγέτες της Med 7 χαρακτηρίζουν προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την ανάγκη να τεθεί ως στόχος παράλληλα η βιώσιμη ανάπτυξη και μια Ευρώπη ικανή να εντάσσει στην κοινωνία όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, στην διακήρυξη που υπεγράφη στην Ρώμη μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «θέλουμε την συνδιαχείριση και την συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα». Προστίθεται: «η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα είναι μια βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και πλήττονται άμεσα, από την στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο βασικής σημασίας ρόλος μας και η υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα αυτά, είναι θέματα που πρέπει να τα αναγνωρίσει και να τα συμμεριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ένωση θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της εναντίον της διακίνησης ανθρώπων και των νέων μορφών σκλαβιάς, να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πάντων και να προστατέψει όσους έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, ιδίως όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, για την πρόληψη των παράτυπων ροών και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μαζικών μεταναστεύσεων, μέσω διαλόγου και συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης».

Για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, η διακήρυξη της Med 7 αναφέρει:

«Είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο στο οποίο το διεθνές δίκαιο τηρείται. Δεδομένης της ουσιαστικής επιτυχίας που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση των μεταναστεύσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μέσων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων του ταμείου της Ένωσης για την Αφρική και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Οι επτά ηγέτες που συναντήθηκαν στη Ρώμη πιστεύουν ότι χρειάζεται «μια αποφασιστική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα νέο, δίκαιο, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, βασισμένο στον αληθινό σεβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής».

Για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζεται ότι είναι ανάγκη να βρει εφαρμογή ο κοινωνικός πυλώνας που προσδιορίστηκε στο Γκέτεμποργκ, στο επίπεδο της Ένωσης και των χωρών μελών, διότι «η προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης και η ενθάρρυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (…) είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που άφησε πίσω της η χρηματοοικονομική κρίση».

Σχετικά με το Κυπριακό, η διακήρυξη που υπέγραψαν στην Ρώμη οι ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ένωσης αναφέρει:

«Παρακολουθούμε από κοντά και επιβεβαιώνουμε την στήριξή μας σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος της Κύπρου, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου (…). Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την συμφωνία, και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η καλύτερη προστασία για μια επανενωμένη Κύπρο».