Οι μετοχές της Apple σκαρφάλωσαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση των κερδών τριμήνου

Οι μετοχές της Apple σκαρφάλωσαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση των κερδών τριμήνου
02 December 2021, Baden-Wuerttemberg, Villingen-Schwenningen: An Apple logo is seen on a MacBook Air. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Παρά τους φόβους για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Apple Inc. σημείωσε ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, μια ένδειξη ότι μπόρεσε να ξεπεράσει την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκε από την πανδημία και τις ελλείψεις τσιπ.

Οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν κατά 11% στα 123,9 δισ. δολάρια στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο έληξε στις 25 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο 119,1 δισ. δολάρια. Τα κέρδη ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις.

Τα απροσδόκητα ισχυρά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι φόβοι για διατάραξη της προσφοράς ήταν υπερβολικοί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, είχε προειδοποιήσει στα τέλη του περασμένου έτους ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κατά τη διάρκεια της σημαντικής περιόδου των εορτών. Όμως, ο τεχνολογικός γίγαντας ξεπέρασε την κρίση και επωφελήθηκε από μια πλημμυρίδα νέων προϊόντων, όπως το iPhone 13, το Apple Watch Series 7 και τα ανανεωμένα Mac.

Οι μετοχές κέρδισαν 5% στις τελευταίες συναλλαγές. Είχαν υποχωρήσει κατά 10% φέτος, επηρεασμένες από την ευρύτερη πτώση των μετοχών τεχνολογίας, μετά από κέρδη 34% το 2021.

Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 2,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 1,90 δολαρίων που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας δεν έδωσε οδηγίες για την τρέχουσα περίοδο, το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο – μια προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της απρόβλεπτης εποχής του Covid-19.

Οι επενδυτές στρέφονται στην Apple για κάποια επιβεβαίωση μετά την πρόσφατη πτώση που έπληξε τις μετοχές τεχνολογίας. Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των πωλήσεων και τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων έκαναν τον κλάδο λιγότερο ελκυστικό τον τελευταίο μήνα, με την ίδια την Apple να πλήττεται από την ευρύτερη υποχώρηση. Αφού ξεπέρασε την αποτίμηση αξίας των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου, η Apple αξίζει τώρα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 71,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη ναυαρχίδα της, το iPhone, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street για 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι αυξημένο κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους. Η περίοδος των πωλήσεων αντιπροσώπευε το πρώτο πλήρες τρίμηνο εσόδων από το iPhone 13.

Το τηλέφωνο άρχισε να πωλείται τον Σεπτέμβριο, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι το iPhone 12 το 2020. Παρόλο που το iPhone 13 θεωρήθηκε μια μέτρια αναβάθμιση, οι χρήστες που ήθελαν να αναβαθμίσουν την υπηρεσία 5G εξακολουθούσαν να ζητούν τη συσκευή.

«Η προσφορά και η ζήτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό σε ισορροπία μέχρι το τέλος του τριμήνου και οι αποστολές στην Κίνα ήταν ισχυρές», δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi, σε σημείωμά του πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Οι περιορισμοί στην προσφορά που έπληξαν τη σειρά iPhone 13 και άλλα νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων Mac και των Apple Watch, είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις αποστολών αρκετών εβδομάδων. Στην προηγούμενη έκθεση αποτελεσμάτων της Apple, η εταιρεία δήλωσε ότι τα προβλήματα της κόστισαν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις – και προειδοποίησε ότι το τρίμηνο των εορτών θα ήταν ακόμη χειρότερο.

Διαβάστε ακόμα:

Smartphones: Ανάπτυξη κόντρα στις ελλείψεις chips για τους γίγαντες της τεχνολογίας

Πηγή: fortune.com