«Η μετοχή του Facebook είναι μια φούσκα έτοιμη να σκάσει»

«Η μετοχή του Facebook είναι μια φούσκα έτοιμη να σκάσει»
epa03421212 (FILE) A file photo dated 18 May 2012 showing a Facebook logo on display on the NASDAQ headquarters in Times Square New York, New York, USA. Facebook's CEO Mark Zuckerberg announced on 04 October 2012 that the social network has gone beyond the 1000 millon users' mark. EPA/ANDREW GOMBERT

Αυτό πιστεύει ο fund manager που πλούτισε από την κατάρρευση των μετοχών της Apple πριν μερικά χρόνια.

 

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων Jeffrey Gundlach, που έγινε διάσημος όταν σόρταρε μετοχές της Apple λίγο πριν καταρρεύσουν το 2012, απέκτησε μια νέα επενδυτική νέμεσις: το Facebook.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου DoubleLine Capital προέβλεψε την Δευτέρα, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, ότι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα βλάψει κατά πολύ την τιμή της μετοχής του Facebook.

Από τον περασμένο μήνα η αξία των μετοχών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έπεσαν κατά 10%, έπειτα από τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών. Μάλιστα, ο Gundlach παραδέχτηκε ότι σόρταρε και ίδιος για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από την πτώση της. Ο ίδιος συνέχισε τη θεωρία του λέγοντας ότι τα 2 δισ. χρήστες του Facebook αποτελούν «2 δισ. εν δυνάμει διαρροές προσωπικών δεδομένων».

Πολλά από όσα λέει ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχουν, προφανώς, στόχο να διαμορφώσουν κλίμα με σκοπό να αυξήσει τις πιθανότητές του για μεγάλα κέρδη. Εκτός, όμως από το να κερδίζει «καταστρέφοντας», ο Jeffrey Gundlach έχει επιδείξει στο παρελθόν ικανότητες πρόβλεψης της πορείας μιας τεχνολογικής εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2012 είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι έπρεπε άμεσα να ξεφορτωθούν τις μετοχές της Apple ενώ άξιζαν 600 δολάρια (η σημερινή τους αξία θα ήταν 86 δολάρια με βάση τον 7-1 διαχωρισμό των μετοχών το 2014). Μέσα σε έναν χρόνο η αξία της μετοχής της τεχνολογικής εταιρείας έπεσε στα 400 δολάρια, ενώ ο Gundlach άλλαξε εντελώς στάση και έλεγε ότι ήταν προς το συμφέρον όλων να αγοράσουν Apple. Τελικά δικαιώθηκε, καθώς ένα χρόνο μετά η μετοχή της εταιρείας επανήλθε στα 600 δολάρια.