Η Μεβγάλ επενδύει στο πιο «βαρύ» της χαρτί

Η Μεβγάλ επενδύει στο πιο «βαρύ» της χαρτί

Η γαλακτοβιομηχανία ποντάρει στο προϊόν που κερδίζει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

 

Στο «βαρύ» χαρτί της, που κατά τη διοίκηση είναι το γιαούρτι, οι πωλήσεις του οποίου εντός της Ελλάδας αντιπροσωπεύουν το 45% του συνολικού της τζίρου, συνεχίζει να επενδύει η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία «Μεβγάλ». Όπως επισήμανε η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου, στόχος είναι την επόμενη τριετία να επιτευχθεί ο τριπλασιασμός του μεριδίου αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία εντός των ελληνικών συνόρων, όπου σήμερα ανέρχεται στο 2,8%.

Στη διάρκεια σημερινού γεύματος, παρουσιάστηκε το νέο στραγγιστό γιαούρτι 2% και 5% της εταιρείας, και η κ. Χατζάκου επισήμανε ότι το 20% των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού αντιστοιχεί στη “Μεβγάλ”. Διευκρίνισε δε ότι στην ιταλική αγορά η Μεβγάλ στο γιαούρτι έχει μερίδιο αγοράς 5%, στην αυστριακή ένα εντυπωσιακό 86% και στη νορβηγική ποσοστό 90% στα προϊόντα με ιδιωτική ετικέτα (own label).

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της, η βορειοελλαδική εταιρεία πέτυχε αύξηση 10,8% στα αποτελέσματα τριμήνου και σύμφωνα με την κ. Χατζάκου για το σύνολο του 2018 ο τζίρος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 121,5 εκατ. ευρώ, από 107,7 εκατ. ευρώ το 2017, τα EBITDA αναμένεται να πρσοεγγίσουν τα 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 8,1 εκατ. ευρώ και ο κύκλο εργασιών εξωτερικού υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 36,7 εκατ. ευρώ, από 33,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονταν σε 630 το 2017 και φέτος ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 642.

Για το επενδυτικό πρόγραμμα της τριετίας 2019-2021, η κ. Χατζάκου υπογράμμισε μεν ότι οι επενδύσεις γίνονται βάσει των αναγκών που προκύπτουν, ωστόσο εκτίμησε ότι θα είναι σίγουρα άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για την επένδυση στο τμήμα παραγωγής γιαούρτης που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Μεβγάλ, η κα Χατζάκου υπενθύμισε ότι αυτή είναι ύψους 5,3 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή της οδήγησε σε αύξηση της δυναμικότητας της εταιρείας κατά 30%-40%. Η επένδυση που έγινε περιελάμβανε εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής με separator γιαούρτης, αγορά μηχανής συσκευασίας γιαούρτης ultra clean (υψηλής υγιεινής) και δημιουργία νέου χώρου συσκευασίας γιαούρτης, με προδιαγραφές clean area ISO 8 (κλιματισμός και φιλτράρισμα του αέρα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ