Η Microsoft «αρνητική στον άνθρακα» μέχρι το 2030- Πώς θα το πετύχει

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δέσμευση, οι στόχοι και τα σχέδια των ανταγωνιστών.

Η Microsoft δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030, εκφράζοντας τη βούλησή της να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην εξάλειψη το 2050 κάθε εκπομπής άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη Microsoft από την ίδρυσή της το 1975, ανακοίνωσε ο κολοσσός της πληροφορικής.

Ο πλανήτης θα πρέπει να επιτύχει τον στόχο της μηδενικής εκπομπής, αλλά όσοι ανάμεσά μας μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά, πρέπει να το κάνουν, αναφέρει η Microsoft σε άρθρο. Για να εκπληρώσει το σχέδιό του, ο όμιλος που έχει την έδρα του στο Ρέντμοντ (στη δυτική Πολιτεία της Ουάσινγκτον) προβλέπει να τροφοδοτεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όλα τα κέντρα δεδομένων που διαθέτει, τα κτήριά του και τις εγκαταστάσεις του έως το 2025, να καθιερώσει «έναν εσωτερικό φόρο άνθρακα» τον Ιούλιο του 2020 και να μετάσχει σε επιχειρήσεις αναδάσωσης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει ένα δισ. δολάρια σε ένα νέο «ταμείο καινοτομίας για το κλίμα», στόχος του οποίου θα είναι η βελτίωση των τεχνολογιών της σε σχέση με τη συλλογή και την εξάλειψη του άνθρακα.

Πώς θα επιτύχει η Microsoft το στόχο της;

Η Microsoft έχει προτείνει μια σειρά από τρόπους, συμπεριλαμβανομένων:

  • Δημιουργία νέων δασών και επέκταση των υφιστάμενων
  • Απομόνωση του άνθρακα στο έδαφος: Μια διαδικασία επαναφοράς του άνθρακα στο έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προσθήκη μικροβίων και θρεπτικών ουσιών στο ξηρό έδαφος. Αυτό θα βελτίωνε τη γονιμότητα του εδάφους ώστε να είναι λιγότερο επιρρεπές στη διάβρωση
  • Άμεση «δέσμευση» αέρα: Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, πιθανώς με τη χρήση μεγάλων ανεμιστήρων για να μετακινήσουν τον αέρα μέσω φίλτρου το οποίο θα μπορεί να αφαιρέσει το αέριο
  • Βιοενέργεια με τη δέσμευση άνθρακα: Καλλιέργεια σοδειών και στη συνέχεια δέσμευση του CO2 που εκπέμπουν όταν, για παράδειγμα, καίγονται προκειμένου να παραχθεί θερμότητα ή καύσιμα όπως η βιοαιθανόλη. Οι αρνητικές εκπομπές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εάν η αποθηκευμένη ποσότητα CO2 από την καύση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που εκπέμπεται κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση.

Πώς συγκρίνονται τα σχέδια της Microsoft με αυτά των αντιπάλων της;

Ο κατασκευαστής λογισμικού Intuit δεσμεύθηκε επίσης να απαλαγεί από τον άνθρακα μέχρι το 2030. Η εταιρεία της Καλιφόρνια δήλωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 50 φορές περισσότερο από το αποτύπωμα άνθρακα του 2018.

Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε ότι ο όμιλός του θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2040.

Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Drax ανακοίνωσε από την πλευρά της τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να γίνει η πρώτη εταιρία «αρνητική στον άνθρακα», δηλαδή ότι προβλέπει να απορροφά περισσότερο CO2 από αυτόν που θα εκπέμπει — αρχίζοντας από το 2030. Η Google δρομολόγησε ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν στις πόλεις να εντοπίσουν και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Ο γίγαντας αναζήτησης αντισταθμίζει επίσης τις δικές του εκπομπές επενδύοντας σε πράσινα έργα.

Σχετικά άρθρα