Η Microsoft και η LinkedIn μπορούν να βελτιώσουν η μία την άλλη

Η Microsoft και η LinkedIn μπορούν να βελτιώσουν η μία την άλλη

Η συμφωνία ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν σίγουρα έκπληξη, αλλά δεν αποτελεί μια νέα ιδέα.

της Έριν Γκρίφιθ

Η Microsoft πλήρωσε 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη LinkedIn. Αν και αυτή η τεράστια συμφωνία ήταν έκπληξη, εφόσον δεν υπήρξε καμία διαρροή πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, η ιδέα της συνένωσης του κορυφαίου επιχειρηματικού κοινωνικού δικτύου με την κορυφαία εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού δεν είναι διόλου νέα.

Για την ακρίβεια, το 2012 ο Άνταμ Λασίνσκι του Fortune είχε ρωτήσει τον CEO της LinkedIn, Τζεφ Βάινερ, αν ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία αν το πρότεινε η Microsoft. Ο συντάκτης μας είχε επισημάνει ότι «δεν βγάζει νόημα που το Outlook και το LinkedIn δεν είναι ένα». Η αντίδραση του Βάινερ ήταν να χαμογελάσει και να επισημάνει τις «ελαφρές διασυνδέσεις» μεταξύ του LinkedIn και του Microsoft Outlook. «Θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιες συναρπαστικές ευκαιρίες και δυνατότητες να εμβαθύνουμε».

Απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια για να δράσουν οι δύο εταιρείες. Και υπάρχουν δύο αξιοσημείωτες πτυχές αυτής της εταιρικής συνένωσης. Η πρώτη είναι το γεγονός ότι η Microsoft είχε την ευκαιρία να αποκτήσει πάτημα στα κοινωνικά μέσα το 2012 όταν πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τη Yammer, τη νεοφυή επιχείρηση εταιρικού λογισμικού για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων.

Όμως, η εταιρεία τα έκανε μαντάρα: κακή υποστήριξη πελατών, τακτικές διακοπές λειτουργίας, και λιγοστές νέες λειτουργίες ή αναβαθμίσεις ώθησαν τους χρήστες προς τους ανταγωνιστές της Yammer, όπως η Slack. Τον Μάρτιο, η Microsoft προσπάθησε να εξαγοράσει τη Slack για 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον, ακόμα και η Facebook επιδιώκει να λάβει ένα κομμάτι της πίτας του business messaging με το Facebook at Work.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το LinkedIn είναι σχεδόν μη χρησιμοποιήσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους που γνωρίζω. Στο περσινό συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune, ένας ιδρυτής μιας startup ρώτησε τον ιδρυτή της LinkedIn, Ριντ Χόφμαν, γιατί η πλατφόρμα έχει «μια από τις λιγότερο αναδραστικές και πιο περίπλοκες διεπαφές στο διαδίκτυο». Ο Χόφμαν απάντησε: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, πρέπει να βελτιωθούμε, αυτό είναι σίγουρο».

Παρόλα αυτά, 433 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Μπορεί η Microsoft να βελτιώσει τον σχεδιασμό και την εμπειρία χρήστη του LinkedIn; Ίσως! Και η ελπίδα είναι ότι η βαθύτερη ενοποίηση μεταξύ του LinkedIn και του Outlook θα βελτιώσει και τα δύο.