Η Microsoft κλείνει το LinkedIn στην Κίνα

Η Microsoft κλείνει το LinkedIn στην Κίνα
epa05361794 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τον Μάρτιο, η εταιρεία δέχεται πιέσεις από Κινέζους αξιωματούχους να ελέγχει καλύτερα το περιεχόμενό της.

του Chris Morris

Η Microsoft τερματίζει τη λειτουργία του LinkedIn στην Κίνα, μετά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης της συγκεκριμένης χώρας.

Από τον Μάρτιο, η εταιρεία δέχεται πιέσεις από Κινέζους αξιωματούχους να ελέγχει καλύτερα το περιεχόμενό της. Αρκετοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι μπλοκαρίστηκαν πρόσφατα στην Κίνα λόγω «απαγορευμένου περιεχομένου» στα προφίλ τους. Το LinkedIn επικαλέστηκε ως λόγους για την κίνηση αυτή ένα «σημαντικά πιο δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας και μεγαλύτερες απαιτήσεις συμμόρφωσης στην Κίνα».

Στη θέση του, η Microsoft σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία InJobs, η οποία δεν θα έχει social feed και δεν θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται άρθρα. Το LinkedIn ήταν η τελευταία αμερικανικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που εξακολουθούσε να λειτουργεί στην Κίνα.

«Αν και έχουμε συναντήσει επιτυχία στο να βοηθάμε τα μέλη μας στην Κίνα να βρίσκουν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες, δεν έχουμε γνωρίσει το ίδιο επίπεδο επιτυχίας στις πιο κοινωνικές πτυχές της κοινής χρήσης και της ενημέρωσης», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της.

Το LinkedIn λάνσαρε μια τοπική έκδοση στην Κίνα πριν από επτά χρόνια, η οποία είχε λιγότερα χαρακτηριστικά από τη γνωστή αμερικανική έκδοση. Ωστόσο, αυτές οι παραλείψεις δεν ήταν αρκετές για τους Κινέζους αξιωματούχους μακροπρόθεσμα.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν οι μόνοι επιφυλακτικοί για το LinkedIn στην Κίνα. Το 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την υπηρεσία για να στρατολογεί Αμερικανούς κατασκόπους.

Η Microsoft αγόρασε το LinkedIn το 2016, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του στην Κίνα, έναντι 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, η πλατφόρμα συνεισφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στα έσοδα της Microsoft.

Πηγή: fortune.com