Η Microsoft σκληραίνει τις μεθόδους της: Μαύρη λίστα 2 ετών για «κακούς υπαλλήλους»
- 07/05/2025, 20:00
- SHARE

Η Microsoft υιοθετεί δύο αμφιλεγόμενες πρακτικές διοίκησης προσωπικού, δείχνοντας πως ο τεχνολογικός κολοσσός γίνεται πιο αυστηρός απέναντι στους εργαζομένους.
Όταν η εταιρεία απομακρύνει υπαλλήλους λόγω προβλημάτων απόδοσης, πλέον τους καταχωρεί σε «μαύρη λίστα» διετίας, αποκλείοντάς τους από μελλοντική επαναπρόσληψη, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Business Insider.
Επιπλέον, η Microsoft θα καταγράφει αυτές τις απολύσεις ως «καλή αποχώρηση» (good attrition), δηλαδή αποχωρήσεις εργαζομένων που η εταιρεία θεωρεί θετικές.
Αυτά τα δύο εργαλεία είναι καινούργια για τη Microsoft και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αναδιαμορφώσει το σύστημα αξιολόγησης απόδοσης, επιταχύνοντας την απομάκρυνση εργαζομένων χαμηλής απόδοσης και εμποδίζοντας την επιστροφή τους.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημοι στόχοι για τον δείκτη «καλής αποχώρησης» — ή τουλάχιστον, το BI δεν έχει εντοπίσει κάποιον. Ωστόσο, το μέτρο εξετάζεται ήδη σε εκτελεστικό επίπεδο και φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα καθώς η εταιρεία ανεβάζει τις απαιτήσεις απόδοσης, σύμφωνα με δύο διευθυντικά στελέχη της Microsoft, τα οποία ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα.
Η «καλή αποχώρηση» θυμίζει την πολυσυζητημένη «μη μετανιώσιμη αποχώρηση» (unregretted attrition) της Amazon, η οποία ορίζει ποσοστιαίους στόχους αποχωρήσεων για κάθε ομάδα.
Η νέα μαύρη λίστα διετίας της Microsoft μοιάζει επίσης με την πρακτική άλλων τεχνολογικών εταιρειών. Για παράδειγμα, η Meta διατηρεί εσωτερικές λίστες που αποκλείουν κάποιους πρώην υπαλλήλους από μελλοντική πρόσληψη, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «μη μετανιώσιμη αποχώρηση» ή σήμανση «μη επαναπροσλήψιμος», όπως είχε αποκαλύψει και το BI.
Συνολικά, ο κλάδος της τεχνολογίας κινείται προς αυστηρότερες απαιτήσεις απόδοσης και λιγότερη «προστατευτικότητα». Οι απολύσεις βάσει απόδοσης τείνουν να γίνουν συνήθης τακτική καθώς οι εταιρείες αυστηροποιούν τις πολιτικές τους.
Στις αρχές του 2024, η Microsoft απέλυσε 2.000 υπαλλήλους που κρίθηκαν «χαμηλής απόδοσης» χωρίς αποζημίωση, ενώ εγκαινίασε νέο πρόγραμμα βελτίωσης απόδοσης (PIP).
Σε πρόσφατο εσωτερικό email προς τους μάνατζερ της Microsoft — που είδε το BI — αναφέρεται ότι το νέο σύστημα είναι «παγκοσμίως εναρμονισμένο», με «σαφείς προσδοκίες και χρονοδιάγραμμα για βελτίωση».
Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, οι υπάλληλοι μπορούν είτε να μπουν στο πρόγραμμα PIP είτε να παραιτηθούν, αποδεχόμενοι μια παγκόσμια συμφωνία οικειοθελούς αποχώρησης (Global Voluntary Separation Agreement – GVSA). Το σχετικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι αυτή περιλαμβάνει αποζημίωση ίση με 16 εβδομάδες μισθού.