Οι ΜμΕ στο επίκεντρο Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την επιχειρηματική ανάπτυξη και εξωστρέφεια

Οι ΜμΕ στο επίκεντρο Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την επιχειρηματική ανάπτυξη και εξωστρέφεια

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι Έλληνες επιχειρηματίες και το μέλλον των ΜμΕ στο «Open 4 Business: Τhe SME Growth Story».

 

Διακεκριμένα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το παρόν στο ευρωπαϊκό συνέδριο «Open 4 Business | the SME Growth Story» που διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση knowl για την Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση στο ALBA Graduate Business School.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες/ουσες να εμπνευστούν από τις εμπειρίες και τις γνώσεις επιτυχημένων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται ενεργά στην ευρωπαϊκή ή/και την παγκόσμια αγορά, καθώς και επιστήμονες και επαγγελματικούς συμβούλους του χώρου με σκοπό να αναπτύξουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Knowl Social Enterprise, Ιωάννης Σαλαμούρης, ο οποίος τόνισε πως στόχος των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα είναι να συνεχίσει η υλοποίηση του project προκειμένου να επωφεληθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τον κόσμο του επιχειρείν. «Πολλές φορές είναι δύσκολο για έναν επιχειρηματία να εξηγήσει στους άλλους τι ακριβώς κάνει η επιχείρησή του. Επιβάλλεται να βγει από τον μικρόκοσμό του και να δει τα πράγματα αλλιώς. Το θέμα δεν είναι απλώς να έχεις πόρους, αλλά να ξέρεις πώς να τους χρησιμοποιήσεις, να καινοτομείς και να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς».

Πρόσθεσε, πως σε σχέση με την Ισπανία και την Αγγλία, στις οποίες επίσης «έτρεξε» το εν λόγω πρόγραμμα, η   Ελλάδα είναι από τις χώρες που λόγω των οικονομικών εξελίξεων το έχει περισσότερο ανάγκη. «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, θα πρέπει να αλλάξει άρδην ο τρόπος σκέψης των managers και των επιχειρηματιών που διοικούν μια μικρομεσαία επιχείρηση και να υιοθετήσουν μια περισσότερο παγκόσμια οπτική».

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος Τύπου-Digital Leader της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άννα Ευσταθίου ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή σε θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επεσήμανε δε πως τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέες θέσεις εργασίας που αγγίζουν σε ποσοστό το 85%.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι γεγονός πως αυτοί που έχουν κάνει τη διαφορά εκτός Ελλάδος είναι όσοι σκέφτονται “out of the box”. Όσο για το πακέτο Γιούνκερ πολλά ακούγονται, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν  το που θα διοχετευθούν τα χρήματα. Περισσότερο από το 50% των κονδυλίων προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιστεύω πως αυτή τη φορά πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να κάνουμε τα πράγματα να δουλέψουν για το καλό της Ελλάδας».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Γενική Διευθύντρια της Intersys, Μαρίκα Λάμπρου, η οποία εστίασε στη διαφορά μεταξύ των όρων manager και leader τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για έναν άνθρωπο που καταρτίζει το business plan μιας επιχείρησης και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση για κάποιον που δίνει κίνητρα, δημιουργεί οράματα και δεσμούς ανάμεσα σε εκείνον και την ομάδα του για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Σύμφωνα με την κυρία Λάμπρου για να δουλέψει σωστά μια επιχείρηση πέρα από το κεφάλαιο και την τεχνολογία θα πρέπει να έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό της ταλαντούχους ανθρώπους. Ως ταλαντούχους δεν ορίζει εκείνους που κάνουν απλώς καλά τη δουλειά τους και αυτό γιατί η εμπειρία και η τεχνογνωσία δεν αρκούν από μόνα τους. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, ο παράγοντας συμπεριφορά, από τον οποίο εξαρτάται η διαχείριση τόσο της εμπειρίας όσο και της τεχνογνωσίας. «Έχω δει πολλές φορές να καταστρέφονται ιδέες και στρατηγικά πλάνα γιατί ορισμένα καταρτισμένα στελέχη δεν διαχειρίζονταν σωστά τις καταστάσεις. Η συμπεριφορά είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη και τα start ups εάν θέλουν να πετύχουν. Επίσης θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από την εταιρεία οι «τοξικοί» άνθρωποι καθώς θα σταθούν εμπόδιο στην μελλοντική ανάπτυξή της».

Με την φράση «Keep calm. Seaplanes are coming» έδωσε το στίγμα του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, της καινοτόμου ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδροπλάνων. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως  παρά την έλευση των capital controls ο τουρισμός συνεχίζει να ανθεί στη χώρα μας και πως έπειτα από δέκα χρόνια συνεχών προσπαθειών για την έναρξη της λειτουργίας των υδροπλάνων στη χώρα μας, η ελληνική αγορά είναι πλέον ώριμη να υποδεχτεί αυτή τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. «Δεν υπάρχει καμία καλή δικαιολογία από το κράτος γιατί μετά από τόσες προσπάθειες εξακολουθούμε να έχουμε ένα μόνο υδατοδρόμιο. Παρά την γραφειοκρατία εμείς θα συνεχίσουμε την υλοποίηση του project γιατί είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε και γι’ αυτό το λόγο και θα το καταφέρουμε».

Τέλος για το success story της σουηδικής εταιρείας καλλυντικών Oriflame, μίλησε η Διευθύντρια Marketing στην Oriflame Ελλάδος, Κατερίνα Σκουλά. Σε μια προσπάθεια να δείξει την τάξη μεγέθους του εγχειρήματος ανέφερε  πως όταν οι ιδρυτές της έκαναν τα πρώτα τους βήματα ξεκίνησαν με την πώληση ελάχιστων καλλυντικών ενώ σήμερα έχουν εξαπλωθεί σε 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Το οξύμωρο είναι ότι η Oriflame σημειώνει μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό παρά στη Σουηδία, ακριβώς για το λόγο ότι οι Σουηδοί δεν έχουν ως λαός την κουλτούρα της απευθείας πώλησης».

Ξεκινώντας από το μηδέν με ένα κατάλογο το χρόνο, σήμερα η εταιρεία ανανεώνει διαρκώς την προϊοντική της γκάμα μέσα από τους 17 καταλόγους που εκδίδει ετησίως και αυξάνει το πελατολόγιό της. «Χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις πράγματα. Ο κλάδος των καλλυντικών είναι κορεσμένος και για να ξεχωρίσει κανείς σε αυτόν θα πρέπει να είναι ικανός να πείσει με επιχειρήματα γιατί να επιλέξουν εκείνον σε σχέση με κάποιον ανταγωνιστή».

Σημειώνεται πως το συνέδριο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου European Business Growth Catalyst (Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, Συμμαχία Γνώσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).