Η μοναδική πρώτη ύλη που γλίτωσε από την παγκόσμια κατάρρευση τιμών

Την ώρα που ο χρυσός, ο χαλκός και το πετρέλαιο καταρρέουν, αυτό το προϊόν αυξάνει την αξία του.

Από όλες τις βασικές πρώτες ύλες στον πλανήτη η μόνη που δεν ακολούθησε την κατάρρευση των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες είναι το ουράνιο, όπως παρατηρεί μια έρευνα της εταιρείας Macquarie.

Η τιμή του ουράνιου, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αυξήθηκε κατά 28%. Αντιθέτως, σχεδόν όλες οι τιμές των βασικών προϊόντων, με εξαίρεση το αλουμίνιο, έχουν καταρρεύσει.

«Ξαφνικά οι ενεργειακές και οι μεταλλευτικές εταιρείες βρίσκονται στην άλλη πλευρά των εξελίξεων, παρέχοντας μεγάλη επάρκεια προϊόντων στην Κίνα κι αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη χαμηλή ζήτηση της μεγαλύτερης καταναλωτικής αγοράς του κόσμου», είπε στους Financial Times ο εταιρικός επιχειρηματικός αναλυτής του S&P, Γκάρεθ Γουίλιαμς.

Σύμφωνα με την Macquarie, τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες της μεγαλύτερης ρευστοποίησης πρώτων υλών σε περίοδο μη ύφεσης. Η κατάσταση στις τιμές είναι τόσο τραγική, που «είναι σαν να βρισκόμαστε εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης».

Ο λόγος για τον οποίο το ουράνιο έχει κερδίσει σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, είναι εξαιτίας την μικρότερης παραγωγής του 2014 κι όχι της ενίσχυσης της ζήτησης.

Αναλυτικά ο πίνακας της Macquarie για τη μεταβολή των τιμών στις πρώτες ύλες τον Ιούλιο:

uranium vs others