Η Moody’s χαμηλώνει τον πήχη για τις τιμές μετάλλων

Η Moody’s χαμηλώνει τον πήχη για τις τιμές μετάλλων
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τις τιμές σε αλουμίνιο, χαλκό, χρυσό, ασήμι, χάλυβα και τον μεταλλουργικό άνθρακα, προχωρά η Moody’s Investors Service, αντανακλώντας την εξασθένηση της ζήτησης στα βασικά μέταλλα  ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης

Μείωσε επίσης το μεσοπρόθεσμο “εύρος ευαισθησίας” τιμών για τον χάλυβα στην Ασία και αύξησε την εκτίμηση 12μηνου και το “εύρος ευαισθησίας” μεσοπρόθεσμης τιμής για τον θερμικό άνθρακα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει σε έκθεση ότι εκτιμά πως οι οικονομίες της G-20 θα επιβραδυνθούν στο 2,5% το 2022 και στο 2,1% το 2023, από 5,9% το 2021.

“Η Κίνα είναι σημαντικός καταναλωτής βασικών μετάλλων, άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος και ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως. Μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας θα μείωνε τη ζήτηση στον τομέα μετάλλων και εξόρυξης”, λέει η αντιπρόεδρος της Moody’s Μπάρμπαρα Μάτος.

«Οι τιμές, που ήταν ήδη ασταθείς, μειώνονται από τα υψηλά στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, αλλά θα παραμείνουν ιστορικά υψηλές», προσθέτει.

Η Moody’s επισημαίνει επίσης ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη για τα περισσότερα βασικά μέταλλα τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η παραγωγή δεν συμβάδισε με τη ζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τριγμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επίσης διαταράξει την παραγωγή στον τομέα μετάλλων και εξόρυξης. Και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός.

  • Για το αλουμίνιο, παρόλο που η Moody’s μείωσε τις εκτιμήσεις, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
  • Οι τιμές του χαλκού θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τους φόβους για οικονομική ύφεση σε βασικές ανεπτυγμένες χώρες και την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων της Κίνας.
  • Επίσης οι προβλέψεις για τις τιμές του χάλυβα έχουν μειωθεί παγκοσμίως καθώς η ζήτηση εξασθενεί.
  • Τέλος, οι εκτιμήσεις για το νικέλιο και τον ψευδάργυρο παραμένουν αμετάβλητες.

Η τιμή του χρυσού αντιμετωπίζει πιέσεις από το τρέχον περιβάλλον της αύξησης των επιτοκίων και του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων μειώθηκαν. Αν και ο χρυσός θεωρείται ως μέσω αντιστάθμισης του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν το κόστος διατήρησης χρυσού, το οποίο δεν αποφέρει τόκο.

Η τιμολόγηση του αργύρου είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις ίδιες πιέσεις με τον χρυσό, παρόλο που περίπου το 60% της ζήτησης προέρχεται από βιομηχανικούς χρήστες (ηλιακές και ηλεκτρικές εφαρμογές).