Η Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων- «Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι η δεύτερη φορά που η Πελόζι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου.

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με την εκλογή της να σηματοδοτεί μια ιστορική επιστροφή στην τρίτη σημαντικότερη βαθμίδα ιεραρχίας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ηλικίας 78 ετών, η βουλευτίνα που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη πρόεδρος του σώματος, αφού το κόμμα της εξασφάλισε την πλειοψηφία του, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πελόζι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση αυτή, υπηρετώντας την από το 2007 έως το 2011, όταν κι επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Νάνσι Πελόζι έλαβε 220 ψήφους υπέρ της εκλογής της στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 192 ψήφους. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ άλλων υποψηφίων, στο σώμα που απαριθμεί 435 έδρες.

Με την εκλογή της, η Αμερικανίδα πολιτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στη διεξαγωγή εις βάθους ερευνών για τα πεπραγμένα της διοίκησής του, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι του έδιναν το πράσινο φως στο να εφαρμόζει τις πολιτικές του.

Η Πελόζι εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1987. Θα ηγείται του σώματος όπου έχουν εκλεγεί 235 Δημοκρατικοί, 199 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ η έδρα της Βόρειας Καρολίνας βρίσκεται υπό διεκδίκηση.

Η 78χρονη Νάνσι Πελόζι, δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή της στο αξίωμα ότι «δεν έχει αυταπάτες» για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο διχασμένο Κογκρέσο, απέναντι και στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη», είπε η Πελόζι αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου, μια θέση που κατείχε και την τετραετία 2007-2011. «Όμως υποσχόμαστε πως όταν δεν θα συμφωνούμε, θα σεβόμαστε οι μεν τους δε και θα σεβόμαστε την αλήθεια», πρόσθεσε, στην ομιλία της ενώπιον των βουλευτών.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το κλείσιμο της κυβέρνησης για να προσπαθήσει να επιβάλει ένα ακριβό και αναποτελεσματικό τείχος στον αμερικανικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πελόζι σε ανακοίνωσή της, στις αρχές της εβδομάδας.

Η Νάνσι Πελόζι προσκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης την 29η Ιανουαρίου

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απηύθυνε την Πέμπτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιστολή με την οποία τον προσκάλεσε να εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Address, ή SOTU) κατά τη διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου την 29η Ιανουαρίου.

Η Δημοκρατική Πελόζι έστειλε την επιστολή αυτή στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο μερικές ώρες αφότου εξελέγη πρόεδρος της Βουλής κι ενώ μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού Κράτους συνεχίζει να βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, για 13η ημέρα, εξαιτίας της απαίτησης του Τραμπ να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη φάση της ανέγερσης του τείχους που θέλει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Όπως ορίζει «το πνεύμα του Συντάγματός μας, σας προσκαλώ να εκφωνήσετε την ομιλία σας για την Κατάσταση της Ένωσης κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης (των δύο σωμάτων) του Κογκρέσου την Τρίτη 29η Ιανουαρίου 2019 στην αίθουσα της Βουλής», αναφέρει η Πελόζι στην επιστολή. «Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στο Κογκρέσο», προστίθεται στο κείμενο.

Σχετικά άρθρα