Η ΝΔ κερδίζει 4 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή – Προηγείται σε 51 από τις 59 περιφέρειες

Η ΝΔ κερδίζει 4 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή – Προηγείται σε 51 από τις 59 περιφέρειες
Ðïëßôåò ðåñéìÝíïõí óôçí ïõñÜ ãéá íá áóêÞóïõí ôï åêëïãéêü ôïõò äéêáßùìá ãéá ôéò ÄçìïôéêÝò, ÐåñéöåñåéáêÝò êáé ÅõñùðáúêÝò ÅêëïãÝò, ÁèÞíá, ÊõñéáêÞ 26 ÌáÀïõ 2019. Ïé Åëëçíåò ðïëßôåò øçößæïõí ãéá ôçí åêëïãÞ ôùí áíôéðñïóþðùí ôïõò óôï Åõñùðáúêü Êïéíïâïýëéï êáé óôçí ÔïðéêÞ Áõôïäéïßêçóç. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε ποιες περιφέρειες δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Από την πρώτη Κυριακή φαίνεται ότι θα εκλεγούν πέντε περιφερειάρχες σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Από τις πέντε, οι τέσσερις καταλήγουν σε υποψηφίους που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και σε μία στον κοινό υποψήφιο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα με ενσωμάτωση 8,86%:

Στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός προηγείται με 54,4%

Στην Ήπειρο ο Αλ. Καχριμάνης με 58,12%

Στην Κ. Μακεδονία ο Απ. Τζιτζικώστας με 62,13%

Στο Ν. Αιγαίο (με ενσωμάτωση 8,86%) ο Γ. Χατζημάρκος με 55,43%

Η μοναδική περιφέρεια που δεν καταλήγει στη ΝΔ είναι η Κρήτη όπου ο νυν περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης που υποστηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 60,5%.

Πάνω από το όριο του 50% (για την ακρίβεια 51,10%) βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Κασαπίδης με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη να ακολουθεί με 24,92%, αλλά λόγω της χαμηλής ενσωμάτωσης (7%) δεν μπορεί να εξαχθεί ακόμη ασφαλές συμπέρασμα.

Από εκεί και πέρα, την επόμενη Κυριακή θα αναδειχτούν οι νέοι περιφερειάρχες σε Αττική (Γ. Πατούλης 37,50% – Ρ. Δούρου 20% – Γ. Σγουρός 17,09%), Στερεά Ελλάδα (Φ. Σπανός 39,81% – Απ. Γκλέτσος 23,41%), Δυτικής Ελλάδας (Ν. Φαρμάκης 36,88% – Απ. Κατσιφάρας 32,42%), Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Χρ. Μέτιος 34,69% – Χρ. Τοψίδης 30,12%), Πελοποννήσου (Π. Νίκας 34,14% – Π. Τατούλης 34,08%), Ιονίων Νήσων (Ρ. Κράτσα Τσαγκαροπούλου 31% – Θ. Γαλιατσάτος 22,66% – Σπ. Σπύρου 17,98%) και Βορείου Αιγαίου (Χρ. Καλογήρου 30,31% – Κ. Μουτζούρης 26,07%).

Σύμφωνα με τα δεδομένα στις 21:30, από τις 59 συνολικά εκλογικές περιφέρειες ανά την επικράτεια, στις 50 έρχεται πρώτη η Νέα Δημοκρατία. Στις 7 πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δύο νομούς (Ξάνθης και Ροδόπης) πρώτο έρχεται το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης Φιλίας (ΚΙΕΦ).

Αναλυτικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος μόνο στο Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς, στην Αχαΐα, στην Άρτα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο η ΝΔ είναι πρώτη με οριακή διαφορά.

Απ. Τζιτζικώστας: «Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων»

«Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου προς όλους: θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων», τόνισε πριν από λίγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε δηλώσεις του από το εκλογικό του κέντρο. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για «μεγάλη και καθαρή νίκη» στις Περιφερειακές Εκλογές και επισήμανε ότι οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας «με τη θετική τους ψήφο αναγνώρισαν τον αγώνα που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας όρθια τη Μακεδονία στα πιο δύσκολα χρόνια».

Γ. Πατούλης: Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλους

Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες για τη μεγάλη στήριξη, δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, λίγο μετά το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής.

«Σήμερα έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη Νέα Αρχή για την Αττική. Το προβάδισμα με γέμισε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση» σημείωσε ο κ. Πατούλης και προσέθεσε: «Δεν εφησυχάζουμε. Την επόμενη Κυριακή θα γίνει το καθοριστικό βήμα για την οριστική αλλαγή στην περιφέρεια. Θα μπει τέλος στην περίοδο της απραξίας, της αλαζονείας, της παρακμής».

«Ενωμένοι θα κάνουμε περήφανους τους πολίτες της Αττικής» σημείωσε ο κ. Πατούλης, ενώ είπε ότι κατά το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δηλώσει την πρόθεσή του να «επιδιώξει συνεργασία με όλους».