Η νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το τιμόνι στα χέρια της ONEX

Η νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το τιμόνι στα χέρια της ONEX
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Τρίτη, καθώς το τιμόνι και την εξυγίανσή τους αναλαμβάνει η εταιρεία ΟΝΕΧ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και συγκεκριμένα τους κ. κ. Ν. Ταβουλάρη, Ι. Στεφάνου, Φωτ. Κολοκυθά, Ευ. Πανουτσόπουλο, Αθ. Αθανασιάδη, Δ. Καλλιγέρη, Ι. Κωστούρου, Χρ. Κωστούρου, Ι. Αλεβίζο, Νικηφοράκη και την οικογένεια Κοκκάλα.

Όπως έγινε γνωστό, συγκεντρώθηκε ποσοστό 53,22% υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσοστό του 51% και από την 7η Ιουλίου η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το due diligence (οικονομοτεχνικό έλεγχο) και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα είναι ο θεματοφύλακας αυτής της συμφωνίας με στόχο τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με το Άρθρο 106 ΒΔ ώστε να τελειώσει η οδύσσεια των εργαζομένων και να υπάρξει αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους τους υπογράφοντες για το εποικοδομητικό πνεύμα, με το οποίο χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση καθώς και τον αρμόδιο υφυπουργό Βιομηχανίας, κ. Νίκο Παπαθανάση για τη σκληρή δουλειά. Άμεσα καταθέτουμε στη Βουλή, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, νομοθετική διάταξη για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και να μην έχουν καμιά ανησυχία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων».

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS περιλαμβάνει, μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Οφειλές οι οποίες αφορούν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank, στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.