Η νέα φορολογική νομοθεσία «τινάζει στον αέρα» το deal Pfizer–Allergan

Η νέα φορολογική νομοθεσία «τινάζει στον αέρα» το deal Pfizer–Allergan

Η νέα νομοθεσία στοχεύει στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής μέσω της συγχώνευσης των αμερικανικών με ξένες επιχειρήσεις.

«Βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές της εταιρείας Allergan την Τρίτη, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον νέο τρόπο φορολόγησης που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της εξαγοράς PfizerAllergan, η οποία επρόκειτο να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά όλων των εποχών, ύψους 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει στην πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής μέσω της συγχώνευσης των αμερικανικών με ξένες επιχειρήσεις. Οι επενδυτές έδειξαν αμέσως την ανησυχία τους από την εξέλιξη αυτή και έτσι οι μετοχές της Allergan κατέγραψαν πτώση 16%, χάνοντας περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια της κεφαλαιοποίησής της.

Pfizer και Allergan δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα εξετάσουν τη νέα νομοθεσία, «αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εικασίες για πιθανές συνέπειες». Οι αναλυτές, ωστόσο,  προειδοποιούν ότι η συμφωνία βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

«Η νέα νομοθεσία θα «σκοτώσει» αποτελεσματικά τις εξαγορές, συγχωνεύσεις ή αναστροφές, συμπεριλαμβανομένης  πιθανώς  και της συμφωνίας Allergan-Pfizer», δήλωσε ο Greg Valliere, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας Horizon Investments.