Η νέα λειτουργία «πορτοκαλί κουκκίδας» του iPhone σας προειδοποιεί όταν μια εφαρμογή σάς ακούει 

του Jeff John Roberts

Πολλοί ιδιοκτήτες iPhone βλέπουν μια περίεργη πορτοκαλί κουκκίδα να εμφανίζεται κατά καιρούς στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης τους. Η κουκκίδα είναι μέρος της τελευταίας ενημέρωσης λογισμικού iOS της Apple και αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας της Apple για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για την προστασία του απορρήτου.

Εάν δείτε την κουκκίδα, αυτό σημαίνει ότι μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στο τηλέφωνο ή την κάμερα του iPhone σας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη – χρησιμοποιούμε πολλές εφαρμογές ακριβώς επειδή μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες ή να ηχογραφήσουν κάποιον ήχο.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προγραμματιστές εφαρμογών ενδέχεται να επιδιώξουν να ενεργοποιήσουν το τηλέφωνο ή την κάμερα χωρίς άδεια, προκειμένου να λάβουν δεδομένα. Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κατηγορία εφαρμογών γνωστών ως «spyware» ή «stalkerware», τις οποίες οι κυβερνήσεις ή οι συνεργάτες τους εγκαθιστούν στα τηλέφωνα των θυμάτων για να τα παρακολουθούν κρυφά.

Η λειτουργία της πορτοκαλί κουκκίδας δεν θα εμφανιστεί αυτόματα. Αντ’ αυτού, θα λειτουργεί μόνο για όσους εγκαταστήσουν το νέο πακέτο λογισμικού, iOS 14, στα τηλέφωνά τους.

Η Apple έχει παράσχει δοκιμαστικές εκδόσεις του iOS 14 – που περιέχει πληθώρα άλλων νέων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για την οργάνωση της οθόνης σας ή ακόμη και την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας – σε ορισμένους χρήστες από το καλοκαίρι, αλλά τώρα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κατόχους iPhone. Μπορείτε να δείτε μια πλήρη λίστα όλων των λειτουργιών στον ιστότοπο της Apple.

Η πορτοκαλί κουκκίδα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Apple να τονίσει τη φήμη της ως εταιρείας που σέβεται την ιδιωτική ζωή των χρηστών και να διαφοροποιήσει το iPhone από τις συσκευές Android, όπου οι έλεγχοι απορρήτου είναι πιο χαλαροί.

Όσοι ενδιαφέρονται για τις εφαρμογές που κατασκοπεύουν μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους βλέποντας μεμονωμένες εφαρμογές κάτω από το εικονίδιο «Ρυθμίσεις» του iPhone. Οι χρήστες μπορούν επίσης να δουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην κάμερα και τα μικρόφωνά τους πατώντας στο μενού «Απόρρητο», το οποίο βρίσκεται επίσης κάτω από το εικονίδιο «Ρυθμίσεις».