Η νέα τάση στην εργασία θέλει τους νέους άνδρες να αναζητούν λιγότερες ώρες δουλειάς

Η νέα τάση στην εργασία θέλει τους νέους άνδρες να αναζητούν λιγότερες ώρες δουλειάς
Photo: pixabay.com
Άνδρες που βγάζουν καλά χρήματα στην ακμή της ζωής τους φεύγουν μακριά από τις απαιτητικές δουλειές και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι «επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους»

Της Prarthana Prakash

Η Μεγάλη Παραίτηση, η αθόρυβη παραίτηση και η διαφαινόμενη ύφεση έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δυναμικό. Αρχικά, οι εργαζόμενοι παραιτούνταν μαζικά λόγω της εξουθένωσης που προκαλείτο από την πανδημία. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς που παρέμειναν στη δουλειά άρχισαν να κάνουν αθόρυβα την ελάχιστη απαιτούμενη εργασία.

Και πιο πρόσφατα ήρθαν οι μαζικές απολύσεις. Οι περικοπές θέσεων εργασίας που ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκαν το 2023, απειλώντας τους εργαζομένους σε διάφορους κλάδους, ιδίως στην τεχνολογία.

Η πιο πρόσφατη τάση είναι οι νέοι άνδρες με τουλάχιστον πτυχίο να περνούν λιγότερες ώρες εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών νωρίτερα μέσα στον Φλεβάρη. Ξόδεψαν κατά μέσο όρο 14 ώρες λιγότερες ετησίως στη δουλειά μεταξύ 2019 και 2022.

Η μείωση ήταν πολύ μικρότερη κατά την ίδια περίοδο για τις γυναίκες με παρόμοια προσόντα, οι οποίες εργάζονταν τρεις λιγότερες ώρες.

«Η πανδημία μπορεί να έχει παρακινήσει τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τις προτεραιότητες της ζωής τους και επίσης μπορεί να τους έχει συνηθίσει σε πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (π.χ. εργασία από το σπίτι), οδηγώντας τους να επιλέξουν να εργάζονται λιγότερες ώρες, ειδικά αν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά», ανέφερε η έκθεση.

Η επιθυμία για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να εκδηλωθεί ως αθόρυβη παραίτηση, κατά την οποία οι εργαζόμενοι απλώς παραμένουν στη δουλειά τους αντί να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Η λιγότερη εργασία μπορεί επίσης να μεταφράζεται σε λιγότερες πιθανότητες επαγγελματικής εξουθένωσης και περισσότερο χρόνο για χόμπι και ενδιαφέροντα εκτός εργασίας.

Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν επίσης κατά οκτώ ώρες κατά μέσο όρο ετησίως για τους άνδρες που είχαν κάποια μορφή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ακόμη και αν δεν ολοκλήρωσαν το πτυχίο τους.

Συνολικά, οι άνθρωποι όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης εργάστηκαν κατά μέσο όρο 11 λιγότερες ώρες ετησίως από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι, δεδομένου ότι η μείωση των ωρών εργασίας συνεχίστηκε έως το 2022, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία, όπως η ασθένεια. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι που ήταν άρρωστοι έπρεπε να πάρουν σημαντικές άδειες και, ως εκ τούτου, μείωσαν τις ώρες εργασίας τους, αλλά η τάση μείωσης της εργασίας συνεχίστηκε πέρυσι, όταν ο COVID είχε μικρότερο αντίκτυπο.

Οι αλλαγές στις ώρες εργασίας συνέβησαν στο πλαίσιο μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, με την ανεργία τον Δεκέμβριο να διαμορφώνεται μόλις στο 3,5%. Δεν είναι σαφές αν το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, και επομένως η μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, έπαιξε ρόλο στο να εργάζονται οι άνθρωποι λιγότερο.

Πριν από την πανδημία, το μερίδιο των ανδρών στο εργατικό δυναμικό είχε επίσης μειωθεί. Το 2021, η συμμετοχή των ανδρών στο εργατικό δυναμικό ήταν 67,5% σε αντίθεση με σχεδόν 80% το 1970. Αυτή η μείωση μεταξύ των ανδρών ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών οφείλεται στην αποχώρηση από το εργατικό δυναμικό των ανδρών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου.

Εάν περισσότεροι άνδρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εργάζονται λιγότερες ώρες το κάνουν, αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, επεσήμανε ο Yongseok Shin, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης του NBER. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

«Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετική χώρα όπου οι άνθρωποι εκτιμούν τόσο πολύ την εργασία και πραγματικά εξαίρουν τη σκληρή δουλειά, με αποτέλεσμα να εργάζονται τόσες πολλές ώρες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Shin στο Fortune νωρίτερα αυτόν το μήνα.

«Δεν γνωρίζουμε το μέλλον, αλλά φαίνεται ότι αυτή η τάση είναι κάτι που μπορεί πράγματι να παραμείνει», δήλωσε σχετικά με τη μείωση των ωρών εργασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com