Οι νέες γενιές iPhone έπαψαν να υπακούουν στους «νόμους» της Apple

Οι νέες γενιές iPhone έπαψαν να υπακούουν στους «νόμους» της Apple

Αν και εντυπωσιακές, οι πωλήσεις των νέων μοντέλων έπαψαν να ακολουθούν την ίδια γεωμετρική πρόοδο σε σχέση με τις πρώτες γενιές. 

Τον Αύγουστο του 2012 ο Phil Schiller, ο αντιπρόεδρος της Apple, κατέθετε στο πλαίσιο της διάσημης δικαστικής διαμάχης μεταξύ των τεχνολογικών «γιγάντων» της αγοράς των έξυπνων συσκευών, της Apple και της Samsung. Ανάμεσα στα όσα ανέφερε για την λειτουργία της Apple παρουσίασε και μια «εύκολη μέθοδο» που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να υπολογίζει «στα γρήγορα» τις πωλήσεις μιας νέας γενιάς iPhone.

«Κάθε νέα γενιά», είχε πει ο Schiller, «πουλά περίπου όσο όλες οι προηγούμενες γενιές μαζί». Άραγε αυτός ο «νόμος»  ισχύει ακόμα;

Μια τέτοια γεωμετρική πρόοδος είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πόσο μάλιστα όταν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να βρίσκονται σε χρήση εκατομμύρια συσκευές παλαιότερων μοντέλων. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω λίστα, στην οποία κατέληξε ο αναλυτής Neil Cybart,  της Above Avalon σχετικά με τους ενεργούς κατόχους iPhone στις δύο αυτές περιοχές:

  • iPhone 6: 85 εκατ. χρήστες
  • iPhone 6 Plus: 35 εκατ. χρήστες
  • iPhone 5s: 125 εκατ. χρήστες
  • iPhone 5c: 50 εκατ. Χρήστες
  • iPhone 5: 80 εκατ. Χρήστες
  • iPhone 4s: 60 εκατ. Χρήστες
  • iPhone 4 και παλαιότερα μοντέλα: 40 εκατ. Χρήστες

Οι δύο τελευταίες γενιές, τα iPhone 5 και τα iPhone 6, δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τον κύκλο πωλήσεών τους. Αλλά για τον αναλυτής της Asymco, Horace Dediu, έχει έρθει η ώρα ο «νόμος του Schiller» να καταρριφθεί. Ο πήχης άλλωστε ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

 Ωστόσο, η «κατάρριψη» δεν είναι ολοκληρωτική.

«Η αύξηση του συνολικού franchise είναι προφανής», καταλήγει στα συμπεράσματά του ο  Dediu. «Μπορείτε να παρατηρήσετε πως οι πωλήσεις του πρώτου χρόνου έχουν μια πολύ υγιής πορεία ανάπτυξης, κυρίως όταν τις μετράμε με όρους εσόδων.»