Οι νέες υπηρεσίες της Apple μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά θα πετύχουν

Οι νέες υπηρεσίες της Apple μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά θα πετύχουν
epa07463129 A handout photo made available by Apple, Inc. shows Apple launches Apple TV+, original video subscription service for the new home for notable creative storytellers featuring exclusive original shows, movies and documentaries, coming this fall featuring programming by Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu and more as announced and introduce during the Apple Event at the Steve Jobs Theater on the Apple Inc., headquarter campus in Cupertino, California, USA, 25 March 2019. EPA/APPLE INC., / HANDOUT All Rights Reserved/Mandatory Credit/ Please credit: Courtesy of Apple, Inc. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπορεί ο τεχνολογικός κολοσσός να μην ανακάλυψε τον τροχό, όμως ποτέ δεν ήταν αυτός ο πραγματικός του στόχος.

του Adam Lashinsky

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Zack Van Amburg, στέλεχος της Apple, ανακοίνωσε τη συνδρομητική τηλεοπτική υπηρεσία Apple TV Plus, με μια επίδειξη δύναμης και χρήματος που περιελάμβανε τον Steven Spielberg και την Oprah Winfrey.

«Δεν είναι απλώς άλλη μία υπηρεσία συνεχούς ροής», δήλωσε. Και είχε εν μέρει δίκιο – οι Amazon Prime, Netflix, Hulu, HBO Go, και άλλες έχουν εφαρμογές και συγκεκριμένο τιμολόγιο. Μέχρι στιγμής, το Apple TV Plus δεν έχει τίποτε από τα δύο. Εκτός απ’ αυτή τη λεπτομέρεια, η νέα υπηρεσία της Apple φαίνεται αρκετά παρεμφερής.

Στην πραγματικότητα, η Apple δεν αποκάλυψε τίποτα που να μην το έχουν κάνει άλλοι πριν. Η πιστωτική της κάρτα επιστρέφει ρευστό. Αυτό δεν είναι κάτι το νέο. Και μπορεί η εταιρεία να προσφέρει πακέτα περιοδικών στη συνδρομητική υπηρεσία Apple News Plus, αλλά δεν ανέφερε την Texture, την κοινοπραξία του κλάδου των περιοδικών που αγόρασε πέρυσι.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Apple προφανώς δεν ανακάλυψε εκ νέου την τηλεόραση, και οι προσφορές της, αν και συναρπαστικές, δεν είναι τίποτε παραπάνω από συμβατικά προγράμματα που αγοράστηκαν με τα χρήματα από τα κέρδη του iPhone. Η πιο συναρπαστική ιδέα της ημέρας για την Apple ίσως να ήταν η αναζωογόνηση του club βιβλίων της Oprah.

Οι γνώστες της αγοράς δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν από την προσπάθεια της Apple να κατακτήσει την κορυφή στις υπηρεσίες. Το Breakingviews ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι «η Apple ακολουθεί ένα μονοπάτι μετριότητας» ενώ ο Rick Tetzeli του Fortune επεσήμανε ότι η Apple έκανε επίδειξη μοναχά της δύναμής της και όχι της δημιουργικότητάς της όπως παλιά. Στη Γουόλ Στριτ, η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 1%, ενώ η μετοχή της ανταγωνίστριας Roku σημείωσε άνοδο 5%.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επικριτές μπορεί να έχουν και δίκιο. Είναι επίσης πιθανό, όμως, ότι δεν βλέπουν την ουσία της υπόθεσης. Υποψιάζομαι ότι η Apple μπορεί στην πραγματικότητα να εισέλθει στην τηλεοπτική παραγωγή και στη συνέχεια να τροφοδοτήσει επαρκώς την τηλεοπτική της υπηρεσία. Η υπηρεσία συγκέντρωσης ειδήσεών της, η οποία πληρώνει ειδησεογραφικούς οργανισμούς, είναι σίγουρα καλύτερη από τις αντίστοιχες του Facebook και της Google. Κι αν η Apple κάνει ευκολότερη τη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας απ’ ό,τι είναι ήδη, υποψιάζομαι ότι θα πετύχει και εκεί.

Το μεγαλείο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και η Apple ίσως να μην το επιδιώκει καν. Η αναζωογόνηση της ανάπτυξης – αυτή είναι η επιτακτική ανάγκη στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Πηγή: Fortune.com