Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΟΛΜΕ

Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΟΛΜΕ
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως μιλάει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, Αθήνα, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τις λεπτομέρειες της επαναλειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των συντακτών γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία τους ως μέσο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρες 11 πμ – 2 μμ, κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, λόγω του κατεπείγοντος.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΥΠΑΙΘ, «η ΟΛΜΕ προβαίνει σε μία πρωτοφανή κίνηση που υπονομεύει ευθέως χιλιάδες μαθητές – υποψηφίους, προσθέτοντάς τους αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων όσο και για το κύρος και το αδιάβλητο της διαδικασίας τους, χωρίς να προηγηθεί η τετραήμερη προθεσμία γνωστοποίησης, χωρίς να διατεθεί προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας και προσωπικού ασφαλείας και χωρίς να τηρηθεί η υποχρέωση δημοσίου διαλόγου του Ν 4808/2021».

Σημειώνεται, πως η ΟΛΜΕ κήρυξε τη στάση εργασίας, δηλώνοντας την «πλήρη αντίθεσή της στο θεσμό των Προτύπων Σχολείων, λόγω του αντιπαιδαγωγικού και βαθιά ταξικού χαρακτήρα τους», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτήν την διαδικασία επιβάλλεται ως υποχρεωτική και άμισθη από την διοίκηση, ενώ εφαρμόζεται παράλληλα και το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη, με προφορικές υποσχέσεις για μία μέρα άδεια αντί επιμισθίου στους επιτηρητές και τις επιτηρήτριες στις εν λόγω εξετάσεις».

Καλεί όσους και όσες επιθυμούν να μην εμπλακούν στις εξετάσεις των Πρότυπων (επιτηρητές/τριες κλπ) «προκειμένου να καλυφθούν συνδικαλιστικά και να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο θεσμό των Προτύπων, στην υποχρεωτικότητα και στην άμισθη επιτήρηση».

Στην απεργία της ΟΛΜΕ με στόχο τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων για τα πρότυπα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων στα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που λαμβάνει μέρος σε συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό», στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» το οποίο διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.

«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».