Οι νικητές και οι ηττημένοι των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ

Οι νικητές και οι ηττημένοι των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ

Οι τελικοί νικητές θα γίνουν γνωστοί στη βραδιά απονομής των βραβείων στις 24 Φεβρουαρίου.

του Aric Jenkins

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ και, όπως αναμενόταν, προκλήθηκε μια σειρά εκπλήξεων. Μια πρώτη ματιά στις υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας δείχνει ότι οι προσπάθειες της Ακαδημίας να προσελκύσει ένα πιο διαφοροποιημένο και ποικιλόμορφο κοινό απέδωσε καρπούς, καθώς μια ευρεία γκάμα μη συμβατικών ταινιών- για τα δεδομένα της Ακαδημίας- πρόκειται να κονταροχτυπηθούν για το εν λόγω βραβείο.

Οι τελικοί νικητές θα γίνουν γνωστοί στη βραδιά απονομής των Όσκαρ στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά για κάποιους μία υποψηφιότητα συνιστά μια πραγματική νίκη από μόνη της. Κάποιοι άλλοι, όμως, είναι μάλλον απογοητευμένοι που η δουλειά τους δεν έτυχε της δέουσας αναγνώρισης.

Νικητής: Netflix

Μήνες προσπαθειών και δαπάνη εκατομμυρίων δολαρίων για προωθητικές ενέργειες απέδωσαν: το Roma του Netflix εξασφάλισε τις περισσότερες υποψηφιότητες (10, μαζί με το The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου), συμπεριλαμβανομένης και της υποψηφιότητας για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Αν κερδίσει- κάτι που είναι αρκετά πιθανό- θα γίνει η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Ηττημένες: Γυναίκες σκηνοθέτριες

Στις οχτώ υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας δεν υπάρχει ούτε μία που να είναι σκηνοθετημένη από γυναίκα, σε μια χρονιά, μάλιστα, που υπήρχε πληθώρα επιλογών. Συγκεκριμένα, το «The Rider» της Chloé Zhao, το «Can You Ever Forgive Me?» της Marielle Heller, και το «Private Life» της Tamara Jenkins συγκαταλέγονται στις ταινίες που έτυχαν θετικής υποδοχής από τους κριτικούς. Ακόμα πιο παράδοξη είναι η απουσία γυναικών σκηνοθετριών από τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Νικητής: Κόμικς (δηλαδή η Disney)

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ μια ταινία με υπερήρωες είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Και το ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι το «Black Panther», ένα blockbuster με μαύρους ηθοποιούς και μαύρο σκηνοθέτη, κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτη τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Μπορεί οι πιθανότητες να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο να μην είναι με το μέρος της, αλλά η ταινία είναι υποψήφια για εφτά βραβεία συνολικά και έχει ήδη συσσωρεύσει έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια τεράστια επιτυχία.

Ηττημένοι: Ασιάτες ηθοποιοί

Σε μια χρονιά όπου ένα μεγάλο αμερικανικό στούντιο τόλμησε επιτέλους να παρουσιάσει μια ταινία με καστ που αποτελείτο αποκλειστικά από Ασιάτες ηθοποιούς, το Χόλυγουντ έμοιαζε έτοιμο να αλλάξει σελίδα. Και όμως, το «Crazy Rich Asians» αποκλείστηκε από κάθε κατηγορία βραβείων- ακόμα κι από τεχνικές κατηγορίες όπως τα σκηνικά και τα κουστούμια. Και το ίδιο συνέβη με τους ηθοποιούς ασιατικής καταγωγής, καθώς ούτε ένας δεν συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για τα βραβεία α’ ή β’ ανδρικού/ γυναικείου ρόλου.