Η Nikola Motor έχασε άλλη μια κρίσιμη συμφωνία στο τέλος ενός καταστροφικού γι’ αυτήν 2020

Η Nikola Motor έχασε άλλη μια κρίσιμη συμφωνία στο τέλος ενός καταστροφικού γι’ αυτήν 2020
This undated handout image courtesy of Nikola Motor shows a Nikola Tre truck. (Photo by - / Nikola Motor / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NIKOLA MOTOR " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Λίγο πριν το τέλος του 2020, ανακοίνωσε άλλη μια τέτοια αποτυχία.

του David Z. Morris

Η Nikola Motor κάποτε εμφανιζόταν ως ο μεγάλος επίδοξος ανταγωνιστής της Tesla αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά ταπεινωτικών αποτυχιών από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από ένα εξάμηνο.

Λίγο πριν το τέλος του 2020, ανακοίνωσε άλλη μια τέτοια αποτυχία: η Republic Services, μια μεγάλη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων, ακύρωσε μια συμφωνία για την προμήθεια 2.500 οχημάτων μηδενικών εκπομπών καυσαερίων για την περισυλλογή απορριμμάτων– συμφωνία που η Nikola είχε χαρακτηρίσει ως «ιστορική».

Η ανακοίνωση προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που έχουν «προσγειώσει» απότομα τους επενδυτές της Nikola. Η μετοχή είχε ήδη υποχωρήσει από τα 80 δολάρια αμέσως μετά το ντεμπούτο της στον Nasdaq τον Ιούνιο στα 16 δολάρια περίπου στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Η είδηση της ακύρωσης της συμφωνίας έριξε περαιτέρω την τιμή της μετοχής, κατά 9%.

Ο Dan Ives, αναλυτής μετοχών τεχνολογίας της Wedbush, αποκάλεσε την ανακοίνωση «ένα επιπλέον βήμα προς τα πίσω» για τη Nikola.

Η συμφωνία με τη Republic ανακοινώθηκε τον Αύγουστο. Η Republic είχε δεσμευθεί να παραγγείλει 2.500 οχήματα περισυλλογής σκουπιδιών βασισμένα στο φορτηγό Nikola Tre, που θα χρησιμοποιούσαν είτε μπαταρίες είτε κυψέλη υγρού υδρογόνου. Ο τότε CEO της Nikola, Trevor Milton, είχε πει ότι η συμφωνία «άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού».

Τώρα, όμως, η Nikola λέει ότι «ύστερα από ενδελεχή αξιολόγηση, και οι δύο εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των διαφόρων νέων τεχνολογιών και σχεδιαστικών concept θα κατέληγε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδο ανάπτυξης και σε έκτακτα κόστη. Ως αποτέλεσμα, το πρόγραμμα τερματίζεται και η προηγουμένως ανακοινωθείσα παραγγελία οχημάτων ακυρώνεται».

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία η ανακοίνωση. Η Nikola μάλλον υποσχέθηκε περισσότερα απ’ όσα μπορούσε να προσφέρει – κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αυγούστου, τα φορτηγά της Republic θα έπρεπε να ξεκινήσουν δοκιμές στον δρόμο το 2022. Όμως, η Nikola ολοκλήρωσε το πρώτο πρωτότυπο της πλατφόρμας Tre μόλις τον Νοέμβριο. Θα ήταν αδύνατον να τελειοποιήσει ένα εντελώς νέο φορτηγό και να το τροποποιήσει για χρήση ως όχημα περισυλλογής απορριμμάτων μέσα σε ένα μόλις έτος.

Πηγή: Fortune.com