Η Νο1 παραγωγός ντολμάδων στον κόσμο είναι ελληνική

Η Νο1 παραγωγός ντολμάδων στον κόσμο είναι ελληνική

Ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης μιλά στο Fortunegreece για την Palirria, την εταιρεία που παράγει 1,7 εκατ. χειροποίητα ντολμαδάκια την ημέρα.

Ήταν το 1957 όταν ο Αντώνης Σουλιώτης έβαζε τα πρώτα «λιθαράκια», δημιουργώντας μια επιχείρηση στα Πολιτικά Ευβοίας που θα συνέδεε τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Εξήντα χρόνια μετά η οικογένεια Σουλιώτη μπορεί να περηφανεύεται πως είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία έτοιμων γευμάτων, αλλά και ο Νο1 παραγωγός ντολμάδων στον κόσμο, παραμένοντας πιστή στο όραμά της να γίνει παγκόσμιος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας.

Η Παλίρροια είναι ηγέτιδα εταιρεία στην κατηγορία της στην εγχώρια αγορά, κατέχει μερίδιο 26,5% , απασχολεί 900 εργαζομένους και διαθέτει ένα προϊοντικό χαρτοφυλάκιο 140 κωδικών. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι παράγει 1,7 εκατομμύρια χειροποίητα ντολμαδάκια την ημέρα! Επιπρόσθετα οι προγραμματισμένες επενδύσεις του ομίλου για την διετία 2016-17 ανέρχονται σε 5 εκ. € και αφορούν τη διεύρυνση των γραμμών παραγωγής, τη δημιουργία νέων αποθηκών καθώς και τη δημιουργία στην Ελλάδα νέου σύγχρονου εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης.

Με αφορμή την πρόσφατη διάκρισή της ως National Champion στα European Business Awards 2016/17, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Palirria, Κωνσταντίνος Σουλιώτης μίλησε στο fortunegreece.com για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας και τα επεκτατικά βήματα στις αγορές του εξωτερικού.

«Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς καθώς αποτελεί αναγνώριση από μια έγκριτη διοργάνωση των σημαντικών αποτελεσμάτων που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια και τα οποία αποτελούν παράγωγο σκληρής δουλειάς και επικέντρωσης στους στόχους μας. Η διαδρομή ήταν δύσκολη αλλά και γεμάτη προκλήσεις. Ειδικά το να απευθύνεσαι σε ξένες αγορές είναι μια δύσκολη διαδικασία και ενέχει πολλούς, χρηματοπιστωτικούς κυρίως, κινδύνους», δηλώνει στο fortunegreece.com, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχημένη πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια είναι απόρροια της υιοθέτησης μιας στοχευμένης στρατηγικής, του εξαγωγικού προσανατολισμού, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που τη στηρίζει σε κάθε της προσπάθεια.

«Σε συνεργασία με τα στελέχη μας, χαράσσουμε στρατηγικές και θέτουμε ξεκάθαρους στόχους, τόσο μακροπρόθεσμους όσο και βραχυπρόθεσμους, για τους οποίους όλοι δεσμευόμαστε και μαχόμαστε να κατακτήσουμε. Η στόχευση σε μεγαλύτερες αγορές δίνει δυνατότητες για υγιή ανάπτυξη, όμως πρέπει να γίνεται με σταθερά και μεθοδευμένα βήματα και να συνοδεύεται από την ανεύρεση σωστών συνεργατών».

Ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης εξηγεί πως η τοποθέτηση στις διεθνείς αγορές είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο και επένδυση. Συμμετέχοντας κάθε χρόνο στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις στον κόσμο, ώστε να μπορεί να προωθεί τα προϊόντα της σε παγκόσμιο επίπεδο, η διοίκηση της Palirria κατάφερε να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τους συνεργάτες της όσο και με το καταναλωτικό κοινό, αυξάνοντας διαχρονικά την αναγνωσιμότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι ενέργειες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με πελάτες από όλον τον κόσμο από όπου αποκτούμε σημαντική εμπειρία και γνώση για τις επιμέρους αγορές, ενώ ενημερωνόμαστε για τα νέα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Θεωρώ ότι όλες οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να εξάγουν τα προϊόντα τους είναι αξιέπαινες και χαρακτηρίζονται από ποιότητα στο σύνολό τους και αυτό γιατί ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό είναι τεράστιος και οι απαιτήσεις σε συνέπεια εξυπηρέτησης, επίπεδα τιμών καθώς και σε προδιαγραφές ποιότητας πολύ υψηλές».

Το 85% της παραγωγής ντολμά καταναλώνεται από τις αγορές του εξωτερικού. Τα ελληνικά ντολμαδάκια, που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Palirria, ταξιδεύουν σε περισσότερες από 40 χώρες. «Η Αμερική, η Βρετανία και η Αυστραλία είναι χώρες που έχουμε παρουσία, αλλά αποτελούν στρατηγικούς στόχους για εμάς και για αυτό έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας ώστε να εδραιώσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας σε αυτές» λέει ο κ. Σουλιώτης.

Ενώ η κρίση στην Ελλάδα καλά κρατεί, στο εξωτερικό η ζήτηση για ντολμαδάκια φαίνεται να είναι αυξημένη. Αποτυπώνεται άλλωστε και στα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία για το 2015 έδειξαν έσοδα 43,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με το 2012. «Όπως και όλες οι χρονιές μετά το 2012, έτσι και φέτος η χρονιά φαίνεται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάπτυξης με διψήφιο ποσοστό και αυτό είναι ο στόχος και για το 2017».

Εκτός από τους Έλληνες που έχουν εντάξει τον ντολμά στις διατροφικές τους συνήθειες, πρώτη σε κατανάλωση αγορά είναι η Σαουδική Αραβία, με τις ΗΠΑ και τη Γηραιά Ήπειρο να ακολουθούν. «Το έδαφος για το επιχειρείν στην Ελλάδα είναι δύσβατο».

Πώς βλέπει ο κ. Σουλιώτης να εξελίσσονται τα πράγματα στον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη ύφεση, την επιβολή των capital controls και την έλλειψη ρευστότητας; Αισθάνεται ότι η επιχειρηματικότητα είναι όντως «ποινικοποιημένη» στην Ελλάδα; Ο ίδιος παραδέχεται πως η δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων χρόνων σαφώς και έχει επηρεάσει αρνητικά την κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούνται, ωστόσο, πεποίθησή του είναι ότι ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης όταν κανείς επενδύει στην καινοτομία και σχεδιάζει νέα προϊόντα. «Το έδαφος για το επιχειρείν στην ελληνική πραγματικότητα είναι δύσβατο, πράγμα που οφείλεται κυρίως στον δαιδαλώδη κρατικό μηχανισμό και στην υψηλή φορολογία. Επίσης για τις εταιρίες που κάνουν προσπάθεια στο εξωτερικό τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι πολλά. Παρ όλα αυτά, η εταιρία έχει επιλέξει να κρατήσει την έδρα της και σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της στην Ελλάδα και προσπαθεί να υποστηρίξει την εγχώρια αγροτική παραγωγή».